Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Volkswagen čelí v Nemecku prvej žalobe za podvody pri emisných testoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Rudolf Bihary

Žena, ktorá žalobu podala na pôde oblastného súdu v Braunschweigu, je zatiaľ prvým známym nemeckým zákazníkom, ktorý firmu zažaloval.

Berlín 7. októbra (TASR) - Majiteľka volkswagenu z Kolína nad Rýnom podala žalobu, v ktorej viní automobilku Volkswagen, že podvodmi pri emisných testoch dieselových áut zavádzal zákazníkov. S odvolaním sa na právnickú firmu Jordan Fuhr Meyer o tom informovala agentúra Reuters.

Žena, ktorá žalobu podala na pôde oblastného súdu v Braunschweigu, je zatiaľ prvým známym nemeckým zákazníkom, ktorý firmu zažaloval po tom, ako spoločnosť priznala využívanie softvéru, ktorý umožňoval manipulovať emisné testy. Volkswagen uviedol, že nelegálny softvér namontoval celkovo do 11 miliónov dieselových áut a podľa údajov, ktoré tento týždeň poskytol nemeckým poslancom, v Európskej únii ide zhruba o 8 miliónov áut.

Žalobkyňa uviedla, že práve nízky objem emisií bol "rozhodujúcim faktorom," keď si v roku 2010 kupovala model VW Sharan za 42.000 eur. Teraz chce kúpnu zmluvu zrušiť.

Nový výkonný riaditeľ VW Matthias Müller v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že spoločnosť začne dieselové autá, ktorých sa emisná aféra týka, sťahovať do servisov v januári. Opravy plánuje ukončiť do konca budúceho roka.

Sascha Conradi, právnik zo spoločnosti Jordan Fuhr Meyer, však uviedol, že oprava stačiť nebude a poškodená zákazníčka sa obáva, že by to negatívne ovplyvnilo výkon auta.

"Ďalšie používanie auta, ktorého emisie nie sú na požadovanej nízkej úrovni, je pre žalobkyňu neprijateľné," povedal Conradi. Hovorca Volkswagenu odmietol informácie komentovať.