Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Volkswagen dosiahol predĺženie amerického ultimáta do sklonku apríla

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Sudca Charles Breyer pred mesiacom vyzval VW, aby americkým úradom predložil všetky protokoly a relevantné údaje k afére s výfukovými plynmi.

Wolfsburg 26. marca (TASR) - Volkswagen (VW) dosiahol, že sa termín dôležitého amerického ultimáta posunul z 24. marca na 21. apríla. Informuje o tom nemecký manager magazin online (mmo). VW využije získaný čas na dosiahnutie dohody s americkým sudcom v spore, vyvolanom škandálom s manipulovanými testami výfukových plynov jeho áut s dieselovými motormi.

Sudca Charles Breyer pred mesiacom vyzval VW, aby americkým úradom predložil všetky protokoly a relevantné údaje k afére s výfukovými plynmi.

Právni zástupcovia wolfsburského koncernu doteraz argumentovali, že poskytnutie protokolov a ostatných údajov sa dá len ťažko splniť, lebo im v tom bránia nemecké zákony o ochrane dát. Teraz majú na presvedčenie amerického sudcu ešte štyri týždne.

Pre VW by bolo výhodné, keby dosiahol kompromis so sudcom Breyerom. Nemenovaný federálny sudca v San Franciscu by mal rozhodnúť, koľko bude stáť VW škandál s výfukovými plynmi. Zhromaždil totiž 600 individuálnych žalôb majiteľov a obchodníkov dieselových vozidiel VW a požadovaná suma by mala byť viac miliárd dolárov.

Počas prvého pojednávania, ktoré sa uskutočnilo vo februári, Breyera prístup obhajcov VW veľmi nepotešil. Na amerických cestách sa pohybuje do 600.000 nemeckých áut, ktorým chýba povolenie na zaradenie do premávky od amerických úradov. Sudca naliehal, aby sa tento problém vyriešil čo najskôr.

Breyer upozornil aj na to, že topmanažéri VW vedia oficiálne o probléme už pol roka. Podľa neho mali dosť času, aby ho vyriešili.

Volkswagen sa nemôže dohodnúť s americkým úradom na ochranu životného prostredia EPA. Ten prichádza s novými požiadavkami a žiada čoraz vyššiu sumu.

Američania chcú vedieť, ako chce VW dosiahnuť, aby jeho dieselové motory plnili stanovené normy pre obsah kysličníka uhličitého vo výfukových plynoch. Žiadajú odškodnenie za znečistenie životného prostredia týmito autami a za podvod s plynmi očakávajú aj finančnú pokutu.





12 jns pop