Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen tvrdí, že opraví zlý softvér v motoroch za menej ako hodinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecký koncern zároveň sľúbil, že všetkých 11 miliónov áut so zlým softvérom opraví.

Berlín 25. novembra (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) tvrdí, že úprava turbodieselových motorov s objemom 1,6 a 2 litre, tak aby vyhovovali európskym emisným normám, je rýchla a potrvá menej ako hodinu. Informovala o tom agentúra AP.

Najväčšou európskou automobilkou otriasa obrovský emisný škandál. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž v septembri obvinila VW, že nainštaloval do 482.000 dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom.

Nemecký koncern zároveň sľúbil, že všetkých 11 miliónov áut so zlým softvérom opraví. Podľa Volkswagenu v rámci Európy postačí, aby pri dvojlitrových dieselových motoroch EA 189 aktualizoval softvér, čo zaberie zhruba pol hodiny. A v prípade motorov s objemom 1,6 litra urobí aj menšie technické úpravy, aby sa zvýšila ich efektívnosť, ale aj tak budú technici s celkovou opravou hotoví za menej ako hodinu.

Týka sa to však len modelov značky Volkswagen, ktoré boli dodané na európsky trh, a avizované úpravy chce automobilka realizovať do konca budúceho roka.