Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Volkswagen pre spor s dodávateľmi obmedzuje výrobu v štyroch závodoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spor s firmami Car Trim a ES Automobilguss môže znížiť zisk koncernu až o 40 miliónov eur týždenne, tvrdí analytik Bankhaus Lampe Christian Ludwig.

Wolfsburg 19. augusta (TASR) - Štyri závody nemeckej automobilky Volkswagen (VW) obmedzujú výrobu a možno ju úplne zastavia. Dôvodom je spor s dvomi dodávateľmi, jeden dodáva sedadlá a druhý časti prevodovky. Narastajú tak prerušenia výroby práve v čase, keď sa automobilka snaží obmedziť náklad a vyriešiť emisný škandál, ktorého dôsledkom sú rekordné pokuty. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

VW zastavil vo štvrtok (18. 8.) produkciu Passatu a v pondelok (22. 8.) zastaví montáž svojho najpredávanejšieho modelu Golf, ak sa spor dovtedy nevyrieši, uviedli zdroje oboznámené so situáciou pod podmienkou zachovania anonymity.

Automobilka oficiálne oznámila, že závody v Emdene a vo Wolfsburgu, kde sa tieto modely vyrábajú, spomaľujú produkciu, rovnako ako závody vo Zwickau a Braunschweigu.

Spor s firmami Car Trim a ES Automobilguss môže znížiť zisk koncernu až o 40 miliónov eur týždenne, tvrdí analytik Bankhaus Lampe Christian Ludwig. "Je jasné, že čím dlhšie to bude trvať, tým to bude horšie," uviedol Ludwig. "Rozsah dôsledkov bude tiež závisieť od toho, či to dokážu obmedziť na značku Volkswagen." Car Trim vyrába poťahy a ES Automobilguss prevodové skrine.

Nemecký súd minulý týždeň nariadil obom firmám, aby obnovili dodávky dielov, čo však obe spoločnosti odmietli. Odvolanie v jednom z týchto prípadov je naplánované na 31. augusta. Automobilka zatiaľ požiadala súd v Braunschweigu, aby dodávateľov pokutoval a umožnil jej zobrať si diely z ich závodov. Obe dodávateľské firmy majú čas na odpoveď do budúceho týždňa a súd potom rozhodne o žiadosti VW.

Akcie VW oslabili o 2,1 % až na 119,20 eura. Od začiatku roka už stratili 10 %.

Závod v Emdene, ktorý vyrába model Passat, má dennú produkčnú kapacitu 1250 vozidiel a závod vo Wolfsburgu dokáže denne vyrobiť 3800 vozidiel. Približne 80 % z 9000 zamestnancov závodu v Emdene už má skrátenú pracovnú dobu, uviedla automobilka VW tento týždeň.