Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Volkswagen sa blíži k rozhodnutiu o výstavbe nového závodu v Turecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový závod v Manise pri Izmire, v západnej Anatólii, má zamestnávať približne 4000 ľudí.

Berlín 26. septembra (TASR) - Najväčší výrobca automobilov v Európe, nemecký koncern Volkswagen (VW), sa blíži k rozhodnutiu o výstavbe nového závodu v Turecku. Vo štvrtok o tom informoval novinárov v Berlíne člen predstavenstva VW zodpovedný za výrobu Andreas Tostmann.

"Sme v záverečných rokovaniach s Tureckom," uviedol Tostmann. Dodal, že rokovania budú ukončené o dva týždne, "možno skôr".

Podľa zdrojov z automobilky, ktoré sú oboznámené s jej plánom, továreň na výrobu viacerých značiek bude stáť viac ako 1 miliardu eur. Prezradili tiež, že závod bude pravdepodobne vyrábať 300.000 automobilov ročne, pričom modely VW Passat a takmer identický model Škoda Superb sa budú vyvážať do východnej Európy.

Nový závod v Manise pri Izmire, v západnej Anatólii, má zamestnávať približne 4000 ľudí. Jeho výstavba by sa mohla začať koncom roka 2020 a výroba v roku 2022, dodali zdroje.

Volkswagen hľadal miesto na výstavbu nového závodu vo východnej Európe a je známe, že na zozname "kandidátov" bolo Bulharsko.

Dohoda s Tureckom môže byť pritom z politického hľadiska kontroverzná. Dôvodom sú obavy Európskej únie (EÚ) z obmedzenia slobody prejavu a práv na demonštrácie v Turecku pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Spoločnosť VW však argumentuje tým, že Turecko je kandidátom na členstvo v EÚ.