Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vo Volkswagene Slovakia chystajú vo štvrtok výstražný štraj

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Plánovaný štrajk má byť vyústením niekoľkomesačných rokovaní, ktoré sa napriek zhode vo väčšine bodov neskončili podpisom kolektívnej zmluvy.

Bratislava 26. mája (TASR) – Zamestnanci automobilovej spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) pripravujú na štvrtok 29. mája výstražný štrajk.

Dôvodom je spor v otázke platov, ktorý už mesiace rozdeľuje vedenie firmy a odborárov. TASR o tom dnes informoval predseda podnikových odborov Zoroslav Smolinský.

Plánovaný štrajk má byť vyústením niekoľkomesačných rokovaní, ktoré sa napriek zhode vo väčšine bodov neskončili podpisom kolektívnej zmluvy. Platnosť starej vypršala koncom marca. Manažment podľa odborárov trvá na skrátení týždenného pracovného času o jeden a pol hodiny, a teda úmerne aj mzdy o 4 %. Zamestnanec by vraj reálne strávil v práci 37,5 hodiny, no zamestnávateľ by mu v skutočnosti platil za 36. "Sme presvedčení, že ľudia si zaslúžia svoje peniaze," zdôraznil šéf odborov.

Vo štvrtok sa v bratislavskom závode VW SK zastavia výrobné linky. Smolinský odhaduje účasť približne 2000-2500 zamestnancov. Odborári očakávajú aj podporu kolegov z Česka a z Nemecka. "Bojujeme za práva nielen našich zamestnancov, ale všetkých zamestnaných ľudí na Slovensku. Keby sa u nás znížili platy o 4 %, nikto zo zamestnávateľov by tomu nerozumel. Už by tam však bola tendencia znižovať platy všeobecne," obáva sa Smolinský.

"Dohodu sme dosiahli v 19 z 20 bodov vyjednávania. Atraktívnu ponuku spoločnosti zvýšiť reálne mzdy o 5 % a pritom stráviť menej času v práci odbory odmietli. Odbory odmietli aj odporučenie sprostredkovateľa, rovnako ako ponuku spoločnosti, dosiahnuť zhodu pred rozhodcom. VW SK sa aj naďalej usiluje o udržateľnú dohodu na zabezpečenie pracovných miest," reagoval pre TASR hovorca spoločnosti Vladimír Machalík.

Rokovania medzi vedením firmy a zástupcami zamestnancov sa začali už v januári. Zamestnávateľ navrhoval zníženie platov zamestnancov o 4 % z dôvodu šetrenia, čo odborári odmietli. Sami požadujú šesťpercentné zvýšenie miezd. Koncom marca vyhlásili štrajkovú pohotovosť a posledné rokovania sa uskutočnili za účasti sprostredkovateľa. Firma zamestnáva na Slovensku 9400 ľudí v troch závodoch – Bratislave, Martine a Košiciach. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov je vyše 1500 eur.