Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Volkswagen investuje do najväčšej automobilovej divízie o 1 mld. menej

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčšia divízia Volkswagenu z hľadiska tržieb sa tento rok pravdepodobne prepadne do straty.

Wolfsburg 13. októbra (TASR) - Nemecký koncern Volkswagen (VW) zníži investície vo svojej najväčšej automobilovej divízii o 1 miliardu eur ročne a urýchli program znižovania nákladov, aby mal na výdavky spojené s aktuálnym emisným škandálom. Informovala o tom agentúra Reuters. Volkswagen zároveň oznámil, že prepracuje modelovú stratégiu rovnomennej značky VW.

Nemenované zdroje z nemeckej automobilky minulý týždeň agentúre Reuters prezradili, že najväčšia divízia VW z hľadiska tržieb sa tento rok pravdepodobne prepadne do straty. Dôvodom sú výdavky spojené s emisným škandálom, ktorý sa prevalil minulý mesiac.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) 18. septembra oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW asi 5 miliónov vozidiel. Automobilka musí teraz tento softvér odstrániť a musí sa pripraviť aj hromadné žaloby nahnevaných klientov, najmä v USA.