Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

České firmy riešia nedostatok pracovnej sily náborom cudzincov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najviac voľných miest registrujú Praha a Ostravsko.


Praha 6. februára (TASR) - Počet voľných pracovných miest v Českej republike výrazne stúpa. Niektoré regióny dokonca hlásia takmer 100-% medziročný nárast voľných pozícií. Ale zároveň ich nedokážu obsadiť, preto mnohé firmy riešia nedostatok kandidátov náborom cudzincov. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český cenník E15 s odvolaním sa na personálnu agentúru Grafton Recruitment.

Podľa Grafton Recruitment najviac voľných miest registrujú Praha a Ostravsko. Hlavný dopyt je pritom po pracovníkoch v oblasti výroby, a to ako na robotnícke pozície, tak aj do úseku nákupu, riadenia kvality alebo technológie výroby.

Najväčší nárast voľných pozícií, takmer o 100 %, zaznamenal Královohradecký kraj. Prispel k tomu najmä rozvoj tamojších výrobných prevádzok. V Ústeckom kraji zase pribudli voľné miesta vďaka niekoľkým startupovým projektom.

Viac ako tri štvrtiny voľných miest sú pritom v technických odvetviach. Vo výrobe hýbajú robotníci aj inžinieri a IT sektor hlási nedostatok programátorov a vývojárov.

"Nedostatok kandidátov na robotnícke profesie začínajú firmy riešiť náborom cudzincov. Tí však musia zvládať aspoň základy češtiny a preferovaní sú občania Európskej únie (EÚ). Najčastejšie ide o pracovníkov zo Slovenska, Poľska, Bulharska či Rumunska. V prípade kvalifikovaných technických alebo IT pozícií firmy prijímajú v hojnom počte aj občanov Ruska a Ukrajiny, a to vďaka ich perfektnému technickému vzdelaniu," uviedol Martin Ježek, riaditeľ oddelenia podnikového rozvoja zo spoločnosti Grafton Recruitment.

Zariadiť zahraničným pracovníkom príchod do Česka pritom podľa neho nie je vôbec jednoduché. Komplikáciou je získanie všetkých potrebných povolení. "To nie je pre občanov z krajín mimo EÚ úplne jednoduché, preto českí zamestnávatelia preferujú pracovníkov z členských krajín Európskej únie," uviedol Ježek.