Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Von der Leyenová verí v skoré dokončenie dohody so združením Mercosur

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa zdravia pred stretnutím v sídle EÚ 17. júla 2023 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Našou ambíciou je čo najskôr vyriešiť všetky zostávajúce rozdiely, aby sme mohli túto dohodu uzavrieť, uviedla šéfka Komisie.

Brusel 17. júla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok zopakovala, že verí v skoré dokončenie dohody s juhoamerickým združením voľného obchodu Mercosur. Európska únia má záujem byť účastníkom dohody, ktorá bude výhodná pre obe strany, povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii v Bruseli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

"Našou ambíciou je čo najskôr vyriešiť všetky zostávajúce rozdiely, aby sme mohli túto dohodu uzavrieť," uviedla šéfka Komisie.

Vyhliadky na rýchly prielom v rokovaniach spochybnili nedávne výhrady zo strany Brazílie a Argentíny týkajúce sa požiadavky Komisie, aby sa k obchodnej zmluve pripojil dodatok o ochrane klímy, životného prostredia a ľudských práv.

Mercosur tvoria Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj. EÚ uzavrela dohodu so združením v roku 2019 takmer po 20 rokoch vyjednávaní, stále však nebola ratifikovaná. Dôvodom sú obavy členských štátov európskeho bloku z vplyvu dohody na juhoamerické pralesy a podnebie. Viaceré krajiny na čele s Francúzskom tiež upozornili na riziká, ktoré predstavuje nárast vývozu juhoamerických poľnohospodárskych produktov do Európy.