Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

VOP Nováky by sa mohli prenajať na 20 rokov

Foto: TASR/MO SR

Verejné ponukové konanie v tejto veci mohlo byť vyhlásené v priebehu najbližších dní. Ponuky uchádzačov chce rezort obrany vyhodnotiť do 15. septembra.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Podstatná časť hnuteľného a nehnuteľného majetku vo vlastníctve Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky by sa mohla prenajať na obdobie 20 rokov.

Vyplýva to z materiálu rezortu obrany, ktorý na dnešnom rokovaní odobril vládny kabinet. Podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) by verejné ponukové konanie v tejto veci mohlo byť vyhlásené v priebehu najbližších dní. Ponuky uchádzačov chce vyhodnotiť do 15. septembra.

Dôvodom prenájmu je zámer ministerstva obrany nájsť strategického partnera pre štátnu akciovú spoločnosť. Ten má pomôcť vyriešiť jej nepriaznivú ekonomickú situáciu, ktorá vznikla aj v dôsledku tragickej udalosti v roku 2007.

Podľa reštrukturalizačného plánu je opravárensky podnik povinný uspokojiť pohľadávky veriteľov vo výške zhruba 889.000 eur do konca roka 2016. VOP Nováky pritom v priebehu šiestich rokov svojej existencie viackrát ukončili hospodárenie s nepriaznivým výsledkom. Vlani skončil so stratou viac ako 2,26 milióna eur. Po prvých piatich mesiacoch tohto roku bola akciová spoločnosť v pluse 688.550 eur. Tento výsledok však bol ovplyvnený mimoriadnym výnosom takmer 890.000 eur, z titulu odpisu časti záväzkov.

Rezort obrany už začal s prípravou na vyhlásenie verejného ponukového konania na výber strategického partnera pre podnik. Reálny záujem má podľa Glváča tri až štyri zahraničné spoločnosti. Rozhodujúcimi kritériami, ktorými sa chce riadiť pri výbere partnera, bude zachovanie vlastníckeho práva na majetok, zachovanie zamestnanosti a základných výrobných spôsobilostí.

S víťazom verejného ponukového konania chce rezort podpísať balík dokumentov. Okrem zmluvy o nájme podpísať by mal aj kúpnu zmluvu, predmetom ktorej bude predaj zásob a iného obežného majetku vo vlastníctve VOP Nováky. Strategický partner by sa mal zároveň podpísať pod zmluvu o prevode pracovnoprávnych vzťahov týkajúcich sa všetkých 134 súčasných zamestnancov spoločnosti VOP Nováky.

"Musíme však pracovať aj na druhom variante a to v prípade, že by záujemcovia neponúkli adekvátne ponuky. Snažíme sa ekonomicky i akvizične vplývať tak, aby sme vedeli tento podnik udržať," povedal v utorok (31.7.) minister.

Tu bude player