Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vplyv Vianoc v ekonomike je najviac viditeľný v maloobchode

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rast maloobchodných tržieb, vyššie mzdy zamestnancov, nárast úspor v bankách, či pokles priemyselnej výroby. Aj takýto vplyv majú Vianoce na Slovákov a  ekonomiku.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Rast maloobchodných tržieb, vyššie mzdy zamestnancov, nárast úspor v bankách, či pokles priemyselnej výroby. Aj takýto vplyv majú Vianoce na Slovákov a  ekonomiku. Vo svojej aktuálnej analýze to uviedli analytici Slovenskej sporiteľne.

"Vplyv Vianoc v ekonomike je najviac viditeľný v maloobchode. V porovnaní s priemerom od januára do novembra, bývajú decembrové tržby slovenského maloobchodu približne o 20 % vyššie," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ľudia totiž pred vianočnými sviatkami nakupujú darčeky, potraviny a nápoje. Naopak, maloobchodné tržby v januári sú zvyčajne o 10 % nižšie ako v bežnom mesiaci. "Je možné, že bez vianočných nákupov by spotreba bola rovnomernejšie rozmiestnená počas celého roka a rozdiely medzi jednotlivými mesiacmi a decembrom by boli menšie," myslí si Muchová.

Viac míňať v obchodoch pritom môžu Slováci najmä vďaka vianočným odmenám a tzv. trinástym platom, ktoré firmy zamestnancom vyplácajú koncom roka. "Niektorí zamestnávatelia odmeny vyplácajú už v novembri, iní v decembri, čo spôsobuje, že novembrové a decembrové mzdy zvyknú byť vyššie v porovnaní s ostatnými mesiacmi," skonštatovala analytička.

Vďaka vyšším platom síce môžu občania míňať viac ako v priemernom mesiaci, istá časť vianočných príjmov sa však premietne aj do úspor. "V decembri je nárast objemu vkladov v komerčných bankách vyšší ako v priemernom mesiaci. Za posledných päť rokov rástli v priemere vklady v decembri o 360 miliónov eur, zatiaľ, čo priemerný mesačný rast vkladov od januára do novembra bol 75 miliónov eur," vyčíslila Muchová.

Vianočné sviatky sa však podpisujú pod pokles priemyselnej výroby. "Tá je v decembri zvyčajne o 5 % nižšia ako v priemere od januára do novembra," uviedla Muchová s tým, že príčinou sú celozávodné dovolenky. "Odstávky v priemysle sú však najvýraznejšie v letných mesiacoch, hlavne v auguste. Vtedy oproti bežnému mesiacu klesne priemyselná výroba aj o 10 %," dodala analytička banky.