Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vrcholové športové podujatia prinášajú aj nemálo financií

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Podľa štúdie Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach priniesli majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z roku 2011 Košiciam takmer 5 miliónov eur.

Bratislava 9. mája (TASR) - Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach, budú mať pre obe mestá výraznejší ekonomický prínos. Tie posledné z roku 2011 priniesli podľa štúdie Ekonomickej univerzity v Bratislave len hlavnému mestu takmer 11 miliónov eur, pričom najväčšia časť výdavkov návštevníkov MS sa minula v hoteloch a reštauráciách.

Podľa štúdie Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach priniesli majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z roku 2011 Košiciam takmer 5 miliónov eur. Táto suma zahŕňa všetky výdavky návštevníkov okrem výdavkov na vstupenky na zápasy. Hokejový šampionát si pozrelo viac ako 400.000 divákov, z toho 291.227 v Bratislave a 115.477 v Košiciach.

"Hokej patrí k najsledovanejším hrám sveta a prináša v prípade šampionátov usporiadateľským krajinám či sponzorom mimoriadne zisky. V tom sú zahrnuté predaj vysielacích práv, sponzorské zmluvy, príjmy zo vstupného, tržby hotelov a reštaurácií či predaj suvenírov. Celková hodnota globálneho športového priemyslu dosahuje cez viac ako 500 miliárd eur, pričom zhruba 43 % z toho ukrajuje futbal a jedným z najvýnosnejším športom je aj práve hokej," uvádza analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Už počas majstrovstiev v roku 2011 sa ukázalo, ako hotelieri a prevádzkovatelia reštaurácii či barov zvyšovali ceny. Podľa analytičky v priemere ide v prípade ubytovania o dvojnásobné zvýšenie cien počas konania sa šampionátu. V niektorých prípadoch je to až trojnásobné zvýšenie cien v ubytovacích zariadeniach. Zdraželo aj alternatívne ubytovanie, ktoré si ľudia vyhľadávajú prostredníctvom online platforiem.