Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Všetky vzorky na vtáčiu chrípku boli v 3. kvartáli negatívne

Ilustračná fotka. Foto: TASR/František Iván

Keďže všetky vyšetrované vzorky od domáceho, ako aj od voľne žijúceho vtáctva boli negatívne, nebolo potrebné podľa ŠVPS nariaďovanie nových opatrení.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Všetky vzorky s podozrením na aviárnu influenzu (vtáčiu chrípku) boli v 3. štvrťroku 2023 negatívne. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v aktuálnej správe.

"V 3. štvrťroku 2023 bolo spolu vyšetrených 7 vzoriek v rámci troch chovov hydiny (podozrenie z nákazy - náhle úhyny, klinické príznaky), 14 vzoriek v rámci dvoch chovov sokola sťahovavého a tri vzorky od voľne žijúcich vtákov nájdených uhynutých (labuť veľká, bocian biely a sokol sťahovavý). Všetky vzorky boli vyšetrené metódou PCR v Národnom referenčnom laboratóriu pre aviárnu influenzu - Veterinárnom ústave Zvolen s negatívnym výsledkom," spresnili veterinári.

Keďže všetky vyšetrované vzorky od domáceho, ako aj od voľne žijúceho vtáctva boli negatívne, nebolo potrebné podľa ŠVPS nariaďovanie nových opatrení. Posledný pozitívny prípad u voľne žijúcich vtákov bol v SR potvrdený 1. júna (čajka smejivá). Posledné ohnisko v chove hydiny bolo v SR potvrdené 31. januára (domáci drobnochov - kura domáca).

"Pokiaľ ide o rutinný aktívny sérologický monitoring, ktorého cieľom je zachytenie protilátok proti nízkopatogénnym vírusom aviárnej influenzy vo schválených chovoch hydiny, úradní veterinárni lekári odobrali v uvedenom štvrťroku spolu 115 vzoriek krvi od hydiny v rámci 17 prevádzkarní. Tieto vzorky boli vyšetrené sérologickou metódou HIT v Národnom referenčnom laboratóriu pre pre aviárnu influenzu - Veterinárny ústav Zvolen s negatívnym výsledkom," dodala veterinárna a potravinová správa.