Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VšZP odmieta obvinenia z nezákonného konania

Mnohí ambulantní lekári odmietajú podpísať nové dodatky k zmluvám s VšZP. Nepáči sa im, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur.

Bratislava 1. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmieta obvinenia z nezákonného postupu zo strany ambulantných lekárov. "Poslaním VšZP je vykonávanie verejného zdravotného poistenia v prospech poistencov. Tomu sú podriadené, plne v súlade so zákonom, všetky jej aktivity. V zmysle zákona uhrádza poskytovateľom zdravotnej starostlivosti úhradu za poskytnutú starostlivosť svojim poistencom, a to ako zmluvným, pri splnení ňou daných kritérií, aj nezmluvným," uviedla jej hovorkyňa Dana Gašparíková.

Lekárom sa nepáčili výzvy poisťovne adresované pacientom, aby u lekárov a v lekárňach nič neplatili. "Slovenská lekárska komora, Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti však naplneniu tejto povinnosti svojím postojom bránia. Zákonnú snahu VšZP zamedziť ohrozeniu dostupnosti poskytovania zdravotnej a lekárenskej starostlivosti jej poistencom a zmierniť dopad rozhodnutia uvedených zástupcov časti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, spochybňujú," uviedla Gašparíková.

VšZP opätovne ubezpečila svojich poistencov, že im zabezpečí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorú aj uhradí. "Všetkými dostupnými právnymi prostriedkami bude hájiť ich právo na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Postupovať bude v súlade s verejnými prísľubmi, ktoré uverejnila. VšZP odmieta robiť z pacientov rukojemníkov, zhrnula Gašparíková. Ako poznamenala, zástupcovia ambulantných lekárov svojím postupom, postojom a vyhláseniami preukázali, že im nejde o zdravotníctvo, ani o kvalitu, ale iba o vlastný finančný prospech, bez ohľadu na pacienta.

Mnohí ambulantní lekári odmietajú podpísať nové dodatky k zmluvám s VšZP. Nepáči sa im, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na platy. V zmysle zákona je pritom pre zdravotnú poisťovňu aj pre poskytovateľa všeobecnej zdravotnej starostlivosti zmluvný vzťah povinný.