Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Starý dlh chce VšZP vyrovnať do troch rokov

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Podľa generálneho riaditeľa Marcela Foraia sú dôvodom kladného hospodárskeho výsledku úspory pri prevádzke poisťovne i centralizácia nákupov zdravotníckych pomôcok alebo liekov.

Bratislava 18. decembra (TASR)- Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hospodárila k 30. novembru tohto roka s kladným hospodárskym výsledkom viac ako 11 miliónov eur. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV generálny riaditeľ a predseda predstavenstva poisťovne Marcel Forai.

Celkovo by mal tohtoročný zisk poisťovne dosiahnuť 12 miliónov eur a mal by sa použiť na vyrovnávanie starého dlhu VšZP, ktorý bol pred tromi rokmi na úrovni 169 miliónov eur. "My sme vtedy vyhlásili, že by sme chceli túto stratu v priebehu šiestich rokov umoriť kladným hospodárskym výsledkom. Po troch rokoch bude strata už len 70 miliónov eur. Takže naozaj očakávame, že po šiestich rokoch by sa mohlo podariť tento ambiciózny plán splniť," zdôraznil Forai.

Podľa Foraia za kladným hospodárskym výsledkom sú úspory pri prevádzke poisťovne i centralizácia nákupov zdravotníckych pomôcok alebo liekov. "Pri centrálnom nákupe liekov sme usporili tento rok 12 miliónov eur. Ak zabezpečujeme nákup drahších liekov priamo my a potom ich dodáme do nemocníc, tak pacient sa k nim dostane a my dosahujeme vďaka tomuto postupu úsporu. Tieto prostriedky, ktoré sme ušetrili na nákupe liekov, potom môžeme použiť na iné účely, napríklad na výkony lekárov," dodal Forai.

Vlani VšZP hospodárila takisto s kladným hospodárskym výsledkom. Celkový zisk dosiahol 15,586 milióna eur.