Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šírenie chrípky v ČR: V malochovoch potvrdili ďalších päť ohnísk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Česku registrujú tak v súčasnosti už 20 ohnísk ochorenia, čo viedlo už k utrateniu viac ako 40.000 kusov hydiny.

Praha 5. februára (TASR) - Päť nových ohnísk vtáčej chrípky na území ČR potvrdili počas víkendu tamojší veterinári.

Ide vo všetkých prípadoch o neregistrované malochovy, v ktorých operencov zväčša utratia dnes. V niektorých prípadoch sa tak stalo už v sobotu, v iných sa stane v pondelok.

Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

V Česku registrujú tak v súčasnosti už 20 ohnísk ochorenia, čo viedlo už k utrateniu viac ako 40.000 kusov hydiny. Vtáčia chrípka, ktorá sa začiatkom roka objavila na južnej Morave, a to po desaťročnej prestávke, sa medzičasom rozšírila na značnú časť územia ČR.

Najnovšie ohniská sú v Orlovej v Moravskosliezkom kraji, Ústí nad Orlicí v Pardubickom kraji, v Kostelci nad Labem a v Hlásnej Třebáni v Stredočeskom kraji, ako aj v Liberci. Práve v tomto meste spôsobuje potvrdenie prítomnosti vírusu vtáčej chrípky osobitné problémy vzhľadom na miestnu Zoologickú záhradu, ktorá sa pýši aj v európskom kontexte mimoriadne bohatou zbierkou vtákov-dravcov. Našťastie je lokalita s vírusom na opačnej strane mesta ako ZOO.

Iba pred troma dňami informoval rezort pôdohospodárstva v Prahe, že Rusko a Ukrajina, ako aj Hongkong, Izrael a Mexiko zakázali kvôli vtáčej chrípke dovoz hydinového mäsa alebo živej hydiny z Českej republiky.