Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

VVS si pre dlhopisový program nebude predávať majetok či brať úver

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyplýva to zo schváleného uznesenia Predstavenstva a Dozornej rady VVS.

Košice 4. apríla (TASR) - Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) nebude pre Dlhopisový program garantovaných výnosov rozpredávať lukratívny majetok, prepúšťať zamestnancov, znižovať výdavky do obnovy vodárenskej infraštruktúry ani čerpať nové úvery slúžiace na výplatu kupónov z dlhopisov Voda spieva I. Vyplýva to zo schváleného uznesenia Predstavenstva a Dozornej rady VVS. Informovala o tom riaditeľka Klubu akcionárov VVS Miroslava Hančaková.

Vedenie vodární tak podľa tlačovej správy vychádza v ústrety požiadavke viacerých primátorov a starostov miest a obcí, ktoré sú akcionármi VVS, v rámci tzv. Revúckej výzvy.

"Počas prípravy dlhopisového programu sme sa veľmi dôsledne zaoberali otázkou, či bude VVS schopná vyplácať kupón z dlhopisu Voda spieva I. vo výške šiestich percent. Bolo vykonaných viacero ekonomických analýz, okrem iného aj v spolupráci s PricewaterhouseCoopers advisory, s. r. o. Žiadna z uvedených analýz ako zdroj krytia výplaty dlhopisových kupónov nepredpokladá realizáciu opatrení uvedených v Revúckej výzve, teda predaj časti lukratívneho majetku VVS, zníženie prevádzkových nákladov - napríklad prepúšťaním zamestnancov, zníženie kapitálových výdavkov VVS smerujúcich do obnovy vodárenskej infraštruktúry či zvýšenie dlhovej služby spoločnosti prijatím nového úveru," uviedol Daniel Kratky, člen Predstavenstva VVS a správnej rady Klubu akcionárov VVS.

Tzv. Revúcku výzvu podpísali 15. marca v Košiciach primátori a starostovia miest Michalovce, Revúca či Sabinov a obcí Gočovo, Sedlice alebo Vlachovo. Sformulovali štyri základné princípy, v ktorých v súvislosti s dlhopisovým programom vodární žiadajú garancie ochrany vody a majetku VVS a tiež to, aby výnosy z programu nespôsobili zvýšenie cien vodného a stočného. Vyjadrili sa aj proti akémukoľvek predaju či privatizácii vodných zdrojov.

Akcionármi VVS je viac ako 700 miest a obcí. Na viaceré riziká pre rozvoj VVS i jej akcionárov v dlhopisovom programe vodární v januári upozornil Najvyšší kontrolný úrad SR. Vodárne následne deklarovali, že výplata výnosov z dlhopisov nebude mať za následok zvýšenie cien vodného a stočného. Odmietajú tiež obavy zo skrytej privatizácie.