Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VW musí predložiť sudcovi v USA plán na vyriešenie dieselgate

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

V USA sa škandál dieselgate týka zhruba 600.000 vozidiel.

San Francisco 25. marca (TASR) - Sudca Charles Breyer, ktorý je kľúčovou osobou v mamuťom súdnom procese proti Volkswagenu (VW) v USA, dal nemeckému automobilovému koncernu čas do 21. apríla, aby mu predložil plán opravy približne 600.000 vozidiel s nelegálnym softvérom. Informovala o tom agentúra AFP.

Volkswagen čelí obrovskému škandálu, najväčšiemu vo svojej histórii. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri automobilku obvinila, že do dieselových áut v USA nainštalovala softvér, ktorý jej pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom. V USA sa škandál "dieselgate" týka zhruba 600.000 vozidiel.

Sudca Charles Breyer vo štvrtok (24.3.) určil VW termín, dokedy mu musí predložiť konkrétny plán, ako bude postupovať, čo urobí s autami, ktoré majú nelegálny softvér, dokedy ich opraví tak, aby spĺňali emisné normy, alebo či ich odkúpi a úplne stiahne z ciest.

Ak do tohto termínu automobilka nepredloží požadovaný plán, "súd bude vážne uvažovať, že už v lete začne proces proti koncernu, aby sa problém s autami, ktoré znečisťujú ovzdušie, bez odkladov vyriešil", vyhlásil sudca Breyer. Práve on rozhodne o tom, ako draho vyjde koncern jeho emisný škandál.

V hre sú obrovské sumy. Len ministerstvo spravodlivosti USA vo svojej žalobe požaduje sankcie vo výške viac než 45 miliárd USD (40,34 miliardy eur). I keď je krajne nepravdepodobné, že VW napokon bude musieť túto sumu zaplatiť, pri vyjednávaní o mimosúdnom vyrovnaní nastavia americké úrady latku veľmi vysoko.

Právni experti si myslia, že proces sa môže ťahať celé roky, pretože len preskúmanie všetkých relevantných dokladov bude trvať dlhé mesiace.