Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VW sa odvolá proti rozsudku súdu, aby odkúpil dieselové autá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak odvolací súd rozsudok potvrdí, vznikne precedens, ktorý môže vyjsť automobilku veľmi draho.

Berlín 18. januára (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) sa odvolá proti rozhodnutiu regionálneho súdu v Hildesheime, podľa ktorého by mal odkúpiť naspäť od klienta vozidlo s problematickým dieselovým motorom a za pôvodnú cenu.

Podľa hovorcu VW Nicolaia Laudeho koncern očakáva, že dôjde k zmene verdiktu. A poukázal na fakt, že iné súdy dospeli k opačnému rozhodnutiu.

Regionálny súd v Hildesheime totiž v utorok (17.1.) rozhodol, že žalobca je oprávnený získať plnú kúpnu cenu 26.499 eur, ktorú zaplatil za vozidlo Škoda Yeti 2.0 TDI v roku 2013. Ak odvolací súd rozsudok potvrdí, vznikne precedens, ktorý môže vyjsť automobilku veľmi draho.

Súd vo verdikte uviedol, že koncern konal "nemravne". A prirovnal postup Volkswagenu k škandálom, ktoré šokovali spotrebiteľov v Európe, ako bol napríklad škandál s nemrznúcou kvapalinou vo víne, alebo s konským mäsom v lazaniach.

Volkswagenom otriasol predvlani na jeseň najväčší škandál v jeho histórii, ktorý dostal prezývku dieselgate. VW sa v septembri 2015 pod tlakom amerických úradov priznal, že do dieselových vozidiel nainštaloval softvér, ktorý mu umožnil manipulovať s emisiami a počas testovania zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov takýchto vozidiel, z toho približne 8,5 milióna v Európe a viac ako 500.000 v USA.

Automobilka sa pritom s americkými úradmi dohodla na zaplatení odškodneného klientom v USA, ale majiteľom 8,5 milióna jej áut v Európe odmieta poskytnúť finančné kompenzácie. Odvoláva sa pritom na rozdielne zákony.