Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VW varuje pred posunom výroby niektorých modelov pre nové testy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výrobcovia automobilov čelia problémom v snahe dostať všetky dotknuté vozidlá na zložitejšie testy WLTP pre obmedzené kapacity testovacích zariadení.

Wolfsburg 10. júna (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) upozornil, že pre nové povinné laboratórne testy na emisie a spotrebu paliva, dôjde k posunom pri výrobe až 250.000 áut rôznych značiek skupiny v druhej polovici roka.

Zavedenie tzv. globálnych harmonizovaných testov (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure, WLTP) od 1. septembra môže dočasne ovplyvniť dostupnosť niektorých modelov, uviedol VW koncom týždňa vo svojom vyhlásení bez ďalších podrobností.

Výrobcovia automobilov čelia problémom v snahe dostať všetky dotknuté vozidlá na zložitejšie testy WLTP pre obmedzené kapacity testovacích zariadení. Ale bez absolvovania nových testov na emisie oxidu uhličitého (CO2) a spotrebu paliva, nebudú môcť predávať nové vozidlá po 1. septembri.

"Pre zavedenie nového testovacieho postupu WLTP očakávame v druhej polovici roka 2018 v skupine VW odklad výroby približne 200.000 až 250.000 vozidiel na neskôr, než sme pôvodne plánovali," uviedol VW.

Napriek tomu VW potvrdil svoj cieľ pre tento rok, ktorým je mierne prekonať vlaňajší rekord v predaji, ktorý dosiahol 10,7 milióna vozidiel.

Porsche, druhý najväčší "prispievateľ" k zisku skupiny VW, povedal už minulý týždeň, že dočasne obmedzí počet modelov, ktoré predáva v Európe pre zavádzanie testov WLTP.