Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VW vyplatí americkým zákazníkom na odškodnení od 1000 do 7000 eur

Foto: TASR/AP

Výška sumy bude závisieť od veku vozidla.

Wolfsburg/Washington 24. júna (TASR) - V Spojených štátoch je v prevádzke vyše 482.000 vozidiel Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom. Nemecká spravodajská televízna stanica N24 zverejnila kompilát správ agentúr AP a AFP, že koncern im v úsilí dohodnúť sa na prekonaní škandálu bude za dieselgate vyplácať odškodnenie od 1000 do 7000 USD (877,96 až 6146,28 eura). Ak sa zámer vedenia uskutoční v plánovanom rozsahu, VW to bude stáť 8,8 miliardy eur.

Zákazníci majú aj možnosť predať auto VW za aktuálnu cenu, alebo si ho ponechať a výrobca ho dá do poriadku. Odškodnenie v uvedenom rozsahu v každom prípade dostanú. Výška sumy bude závisieť od veku vozidla.

Časť z vyhradenej sumy by sa mala použiť aj na zaplatenie pokuty, ktorú koncern dostane od amerických úradov a na program odstránenia škôd spôsobených dieselgatom.

Očakáva sa, že návrh na odškodnenie oficiálne oznámia na budúci týždeň v utorok (28.6.).Medzi právnikmi, ktorí zastupujú majiteľov vozidiel, americkými úradmi a Volkswagenom nie je ešte jasné, akým spôsobom má výrobca autá s dielesovými motormi opravovať. Experti uvažujú o montáži väčšieho katalyzátora alebo o vstrekovaní močoviny do výfuku, ktorý škodliviny zneutralizuje.

(1 EUR = 1,1389 USD)