Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štrajk v automobilke ovplyvnil druhý štvrťrok v slovenskej ekonomike

Teraz.sk prináša prehľad ekonomických udalostí v druhom štvrťroku 2017, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR

O dobré meno našej krajiny sa postaralo Stupavské zelé, ktoré získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie.

Bratislava 24. decembra (TASR/Teraz.sk) - Pozrite si, aké udalosti v roku 2017 ovplyvnili slovenskú ekonomiku v druhom štvrťroku 2017.

APRÍL


4. apríla 2017 – Nová bankovka série Európa v hodnote 50 eur bola uvedená do obehu na Slovensku i v celej eurozóne.



4. apríla 2017 – Aktivisti z Občianskeho združenia (OZ) Triblavina opätovne protestovali proti navrhovanému rozšíreniu diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou.

7. apríla 2017 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostal vo funkcii, zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných. Hlasovaním vyvrcholila viac ako 16-hodinová rozprava, ktorá sa začala 6.4. o 16. hodine.



11. apríla 2017 – Slovensko sa pripája k medzinárodnému úsiliu odstrániť nezákonné obchodovanie s tabakom. Vláda na svojom zasadnutí odsúhlasila pristúpenie SR k Protokolu na odstránenie nezákonného obchodu s tabakovými výrobkami.

11. apríla 2017 - Podmienky vyplácania dôchodkov z druhého piliera prostredníctvom programového výberu sa upravili. Po novom sa znížila hranica, od ktorej sa ľudia budú môcť rozhodovať o použití svojich nasporených peňazí v druhom pilieri. Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Obchody na Slovensku budú od júna tohto roka zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú tiež podpísal prezident.



MÁJ


9. mája 2017 – Na zateplenie rodinného domu bude po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako v roku 2016. Vyplýva to z novely zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú definitívne schválil parlament.

10. mája 2017 - Funkcia predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa oddelí. Nového šéfa ÚRSO bude pritom po novom vymenovávať vláda. Počíta s tým novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorú definitívne schválil parlament.

11. mája 2017 – Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie (EÚ). Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy iba druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.



16. mája 2017 - Slovenskú pôdu bude pred špekulatívnymi výkupmi chrániť Ústava SR. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili ústavný zákon, ktorý má takúto ochranu pôdy zaviesť do praxe.

19. mája 2017 - Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne prijali novelu, ktorá umožňuje uskutočňovanie časti prác na pozemkoch pod diaľnicami, aj keď sa ešte neukončil ich vyvlastňovací proces.

24. mája 2017
– Vláda nevybrala svojho nominanta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Verejné vypočutie absolvovali traja kandidáti (Peter Kubovič, Zita Táborská a Juraj Méry), ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov.



25. mája 2017 – Na zateplenie rodinného domu bude po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako v roku 2016. Vyplýva to z novely zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú podpísal prezident Andrej Kiska. Maximálna dotácia stúpne z doterajších 6500 na 8800 eur. Prezident SR Andrej Kiska podpísal aj ústavný zákon o ochrane slovenskej pôdy pred špekulatívnymi výkupmi.

25. mája 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

26. mája 2017 - Vysporiadanie pozemkov pod obydliami Rómov bude jednoduchšie. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o pozemkových úpravách.

30. mája 2017 – Slávnostným poklopaním základného kameňa symbolicky odštartovali výstavbu diaľničného úseku D1 Prešov, západ - Prešov, juh. Postaví ho Združenie D1 Prešov, ktoré tvorí konzorcium firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav, Metrostav Slovakia. Práce potrvajú štyri roky a podľa zmluvy diaľničný úsek bude dokončený do 30. júna 2021.



31. mája 2017 – V poľskej Varšave sa uskutočnilo druhé spoločné rokovanie vlád Slovenskej republiky a Poľskej republiky. Hovorili na ňom o zlepšení dopravného prepojenia oboch krajín, projekte výstavby slovensko-poľského plynovodu, ale aj súčasnom vývoji v Európskej únii.

JÚN


1. júna 2017 - Pokračovanie v rozvoji spolupráce pri odhaľovaní nelegálneho zamestnávania ľudí z tretích krajín, ako aj sankcie za porušenie právnych predpisov. Na tomto sa dohodli ministri práce a zástupcovia rezortov práce krajín V4, Rumunska a Srbska.

7. júna 2017 - Novou generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu (SPF) sa s účinnosťou od tohto dňa stala Adriana Šklíbová. Návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR schválila vláda. Kabinet zároveň zobral na vedomie vzdanie sa funkcie doterajšieho generálneho riaditeľa SPF Dušana Hačka.

10. júna 2017 - Minister hospodárstva SR Peter Žiga viedol slovenskú delegáciu na otvorení svetovej výstavy EXPO 2017 v kazašskej Astane.

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker, minister hospodárstva SR Peter Žiga a veľvyslanec SR v Kazachstane Peter Juza na svetovej výstave Expo 2017 v kazašskej Astane 10. júna 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok

10. júna 2017 – Diaľničný úsek D3 Svrčinovec - Skalité v celkovej dĺžke viac ako 15 kilometrov od križovatky Svrčinovec po hraničný priechod do Poľska slávnostne otvorili pre motoristov.



20. júna 2017 - Záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o kolektívnom vyjednávaní z dielne rezortu práce, ktorý definitívne schválil parlament. Právna norma nadobudla účinnosť 1. septembra.

23. júna 2017 - Funkcia predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa oddelí. Nového šéfa ÚRSO bude po novom vymenovávať vláda. A to aj napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý opäť nepodpísal novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Právna norma platí aj bez jeho podpisu. Prezident podpísal novelu, ktorou sa ruší mesačný limit 3000 pokladničných bločkov pri používaní virtuálnej registračnej pokladnice.

25. júna 2017 Šesť dní trvajúci ostrý štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) sa skončil. Odbory a vedenie firmy sa po celodennom rokovaní dohodli na novej kolektívnej zmluve, ktorej súčasťou je aj okamžité ukončenie štrajku. Výroba sa opäť obnovila 26. júna o 6.00 h ráno.



29. júna 2017 - Starodôchodcom na Slovensku vzrastú dôchodky. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví sa upraví. Novelu tiež podpísal prezident.

30. júna 2017 - Zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) je od počiatku neplatná a Slovenské elektrárne, a. s., (SE) nemajú nárok na žiadne finančné odškodnenie. Je to výsledok arbitrážneho konania pred Medzinárodným rozhodcovským centrom hospodárskej komory Rakúska vo Viedni medzi SE na jednej strane a MH Manažmentom - nástupcom Fondu národného majetku (FNM) SR a Ministerstvom hospodárstva (MH) SR na druhej strane.