Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie minimálnej mzdy aj kauza Bžán vyplnili posledný štvrťrok 2017

Teraz.sk prináša prehľad ekonomických udalostí v poslednom štvrťroku roka 2017. Foto: TASR

Pozrite si súhrn najdôležitejších udalostí, ktoré hýbali slovenskou ekonomikou v posledných mesiacoch roku 2017.

Bratislava 26. decembra (TASR/TERAZ.sk) - Minister hospodárstva Peter Žiga odvolal dozornú radu štátnej spoločnosti MH Manažment. V Bratislave sa zišli predsedovia vlád V4 na summite Za rovnakú kvalitu potravín. Prečítajte si viac.

OKTÓBER


2. októbra 2017 - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) začala s demontážou chladiacich veží jadrovej elektrárne (JE) V1 v Jaslovských Bohuniciach (EBO).



2. októbra 2017Automobilka Jaguar Land Rover Slovakia oficiálne spustila náborovú kampaň, počas ktorej ponúka 1000 nových pracovných miest vo svojom nitrianskom závode.
Na snímke výstavba závodu Jaguar Land Rover v strategickom parku v Nitrianskom kraji, v katastrálnom území obcí Mlynárce, Zobor, Drážovce, Lužianky, Čakajovce a Zbehy v piatok 22. septembra 2017.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

11. októbra 2017 - Zavedenie nových bezpečnostných opatrení pri platbách či rýchlejšie prijímanie inovácií v oblasti platobných služieb. Tieto zmeny prinesie eurosmernica PSD 2, ktorá sa preberá do slovenského právneho systému prostredníctvom novely zákona o platobných službách. Právnu normu schválil parlament. Schválil aj zákon o spotrebnej dani z minerálneho oleja, sadzby spotrebných daní pri motorovom benzíne a nafte sa upravia. Zavedenie indexu daňovej spoľahlivosti či zmena inštitútu daňového tajomstva sú zmeny, ktoré prinesie novela daňového poriadku, ktorú tiež schválil parlament.

12. októbra 2017 - Daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch na bývanie pre mladých zavedie novela zákona o bankách, ktorú schválil parlament.

12. októbra 2017 - Dozorná rada spoločnosti MH Manažment skončila, oznámil to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD), ktorý považoval postup orgánov firmy v právnom spore ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) za neprofesionálny.



13. októbra 2017 V Bratislave sa uskutočnil summit Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých. Predsedovia vlád Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľska ho využili aj na rokovanie vo formáte V4. Stretli sa aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.


14. októbra 2017 – V Bratislave sa uskutočnil pochod, ktorý zorganizoval Odborový zväz (OZ) Kovo. Pochodovali od budovy Úradu vlády SR až k budove rezortu práce. Žiadali vytvorenie podmienok pre skorší odchod do dôchodku.

17. októbra 2017 - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v severomaďarskom meste Komárom slávnostne otvorili stavbu cezhraničného mosta na Dunaji medzi Komáromom a Komárnom na slovenskej strane rieky.

18. októbra 2017 - Zlepšenie prístupu pre malých a stredných farmárov k pôde i zabránenie špekuláciám pri automatickej obnove nájomného vzťahu. Tieto zmeny má priniesť novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorú schválil parlament.

19. októbra 2017 - Neprihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne (SP) v lehote do siedmich dní sa už nebude považovať za nelegálne zamestnávanie. Vyplýva to z novely zákona o nelegálnej práci z dielne rezortu práce, ktorú schválil parlament.

25. októbra 2017Výjazdovým rokovaním si vláda pripomenula 25. výročie spustenia prevádzky Vodného diela Gabčíkovo (VDG), ktoré čaká oprava. Ministri sa zišli priamo v priestoroch vodnej elektrárne. Hovorili aj o aktuálnych problémoch a strategických zámeroch Slovenska v oblasti vodného hospodárstva.

Na snímke podpredseda vlády SR pre informatizáciu a investície Peter Pellegrini počas prehliadky k 25. výročiu prevádzky sústavy vodných diel po 75. rokovaní schôdze vlády SR v Gabčíkove 25. októbra 2017.
Foto: TASR/Martin Baumann


26. októbra 2017 - Premiér Robert Fico (Smer-SD) spoločne s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) podpísali nariadenie o zvýšení minimálnej mzdy v roku 2018, ktorá stúpne zo súčasných 435 eur na 480 eur, čo predstavuje zvýšenie o 10,34 %. Minimálna hodinová mzda zamestnancov dosiahne 2,759 eura.



27. októbra 2017 - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) ukončili po 55 rokoch ťažbu v Bani Cigeľ. Poslednú tonu uhlia vyviezli na povrch na poludnie.

30. októbra 2017 - Minister hospodárstva SR Peter Žiga a minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarskej republiky Péter Szijjártó podpísali v Košiciach Memorandum o porozumení pre projekt plynovodu Eastring. Slovenská republika ho podľa rezortu hospodárstva považuje za jeden z najvýznamnejších projektov na dosiahnutie cieľa EÚ v oblasti diverzifikácie prepravných trás a posilnenia energetickej bezpečnosti v regióne strednej a juhovýchodnej Európy.

NOVEMBER


2. novembra 2017 - Dôchodky na Slovensku sa od budúceho roka budú zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Prezident podpísal aj novelu Obchodného zákonníka, ktorá prináša opatrenia proti špekulatívnym fúziám obchodných spoločností, nový zákon o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, novelu zákona o hnojivách, ktorá má prispieť k zlepšeniu ochrany podzemných vôd, novelu zákona o bankách, na základe ktorej majú finančné inštitúcie dôslednejšie preverovať schopnosť klienta splácať úver, novelu zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve, ktorá zabezpečí väčšiu odbornú spôsobilosť či transparentnejšie informovanie o odmenách, novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja.

7. novembra 2017 - Štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku (FNM) SR, zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), ale s výhradou, bude ho žalovať. Informoval o tom minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).



10. novembra 2017 - Peniaze vyplatené štátom advokátovi Radomírovi Bžánovi polícia zaistila. Vyšetrovateľ po dohode s prokurátorom začal 9. novembra trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

13. novembra 2017 - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) podpísal v Bratislave so srbským ministrom práce Zoranom Djordevičom protokol o spolupráci v oblasti práce a zamestnávania. Cieľom tohto dokumentu je potláčať nelegálne zamestnávanie zahraničných pracovníkov v oboch krajinách.

13. novembra 2017 - Do nákladného prístavu v Bratislave prišiel prvý skúšobný čínsky vlak s kontajnermi. Preprava po železnici z Číny aj cez Slovensko sa obnovila po vyše ročnej prestávke.



14. novembra 2017 - Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky (IPP), ktorý bude analytickým útvarom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Jeho poslaním bude zlepšovať rozhodovanie ministerstva prostredníctvom analýz, dát a dôkazov.

14. november 2017 Spoločnosť Amazon otvorila v Seredi svoje najväčšie a jedno z technologicky najvyspelejších reverzných logistických centier. Vytvorí viac než 1000 trvalých pracovných príležitostí na plný úväzok, popri viac ako 850 existujúcich pracovných miestach vo firemnej kancelárii v Bratislave.

15. novembra 2017 - Novou generálnou riaditeľkou Exportno-importnej banky je od 16. novembra tohto roka Monika Kohútová. Vo funkcii nahradila Dušana Keketiho. Zmenu schválil vládny kabinet Roberta Fica. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR môže vyhlásiť súťaž na prevádzkovateľa terminálu intermodálnej prepravy v Žiline. Ten bude formou koncesie na obdobie 30 rokov zabezpečovať prevádzku terminálu a v priebehu 15 rokov bude platiť štátu koncesiu. Vyhlásenie súťaže odobrila vláda na svojom zasadnutí.

15. novembra 2017 - Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 32 opozičných poslancov NR SR preskúmať ústavnosť novely zákona, ktorá umožňuje práce na pozemkoch pod diaľnicami ešte predtým, ako sa vyvlastnia. Opoziční poslanci zákonu vyčítajú predovšetkým neprimeraný zásah do základného práva vlastniť majetok. Ich návrh na pozastavenie účinnosti sporných ustanovení však ÚS zamietol.

16. novembra 2017 - Novelu zákona o odpadoch, novelu zákona o ovzduší, novelu zákona o nelegálnej práci a novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov podpísal prezident SR Andrej Kiska.

16. novembra 2017 - Predseda vlády Robert Fico predstavil návrhy zmien v Zákonníku práce. Zamestnanci by po novom mohli mať vyššie príplatky za prácu v noci či cez sviatok, príplatok za prácu cez víkend, ale aj viac peňazí na presťahovanie sa za prácou.

26. novembra 2017 - Osemhodinovú pracovnú zmenu pri zváračke plastov v noci absolvoval premiér Robert Fico. Vo firme IAC Group v logistickom parku v Lozorne takto vyjadril rešpekt voči tisíckam ľudí, ktorí pracujú v noci.

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico počas nočnej zmeny v priestoroch spoločnosti IAC Group /Slovakia/ s.r.o (Automobilový priemyselný park Lozorno) v noci v sobotu 25. novembra 2017 v Lozorne.
Foto: TASR - Martin Baumann

28. novembra 2017 - Koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne zdražie v priemere o 2,71 %. Cena plynu pre domácnosti sa zvýši priemerne o 0,38 %, cena tepla o 1,0 %, vody o 0,18 %. Informoval o tom predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek.

29. novembra 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) za podpredsedníčku vlády SR.

29. novembra 2017 - Poslanci NR SR schválili novelu zákona o sociálnych službách.

30. novembra 2017 - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala dodatok k dostavbe úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová. Stavbári môžu odštartovať práce na pozastavených častiach diaľnice vrátane tunela Čebrať hneď po ukončení procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (proces EIA).

DECEMBER


2. decembra 2017 – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvorila takmer päťkilometrový úsek diaľnice D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno. Súčasťou diela za 255 miliónov eur je 1,5-kilometrová estakáda ponad Vodné dielo Hričov a 2,2-kilometrový dvojrúrový tunel Považský Chlmec.

4. decembra 2017 - Slovenský minister financií Peter Kažimír sa nestal predsedom Euroskupiny. Postúpil do druhého kola hlasovania, v ktorom napokon tento post získal portugalský minister financií Mário Centeno.

6. decembra 2017 - Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Revúcej rozhodla, že pre tento región vyčlení finančné prostriedky viac ako 1 milión eur z rezervy vlády.

Výjazdové rokovanie vlády SR v Revúcej 6. decembra 2017. Na snímke tlačová konferencia po rokovaní vlády, zľava primátorka Revúcej Eva Cireňová, premiér SR Robert Fico a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.
Foto: TASR - František Iván

7. decembra 2017 - Sociálni partneri podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, na základe ktorých sa platy zamestnancov štátnej a verejnej správy zvýšia od 1. januára 2018 o 4,8 %, okrem platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, ktorým boli platy navýšené o 6 % od 1. septembra 2017.

7. decembra 2017 - Úpravy v zdaňovaní pre cestovné kancelárie či oslobodenie humanitárnych darcov od dane. Tieto zmeny prináša novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorú schválil parlament. Snemovňa schválila aj návrh rozpočtu Exportno-importnej banky Slovenskej republiky na budúci rok, novelu zákona o dani z príjmov, ktorá prináša nastavenie podmienok na podporu kúpeľníctva, či nové pravidlá pri daňovej rezidencii, novelu zákona o DPH, ktorou sa zmrazené platy poslancov NR SR, členov vlády, prezidenta, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu sa od januára 2018 zvýšia o jedno euro.