Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Výbor NR SR prerokoval balík zákonov rezortu dopravy aj hospodárstva

Ilustračné foto. Foto: TASR

Poslanci rokovali o vládnom návrhu zákona o cestnej doprave, ktorého cieľom má byť zjednodušenie podnikania v taxislužbe.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Hospodársky parlamentný výbor vo štvrtok prerokoval balík zákonov rezortu dopravy, hospodárstva, ale aj financií. Členovia výboru diskutovali o podnikaní v taxislužbe, o energetickej efektívnosti či štátnom rozpočte.

Poslanci rokovali o vládnom návrhu zákona o cestnej doprave, ktorého cieľom má byť zjednodušenie podnikania v taxislužbe. Novelou sa majú podľa rezortu dopravy vytvoriť vhodnejšie podmienky v oblasti podnikania v taxislužbe, prijať opatrenia smerujúce k predchádzaniu nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe a právna norma by mala tiež zabezpečiť účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti. V rámci tejto novely výbor prijal aj pozmeňujúci návrh poslanca Maroša Kondróta (Smer-SD), ktorý upravuje sadzobník správnych poplatkov a precizuje niektoré body.

Členovia výboru sa venovali aj hospodárskym zákonom. Prerokovali napríklad vládny návrh zákona o energetickej efektívnosti, v rámci ktorého prijali aj pozmeňujúci návrh poslanca Róberta Puciho (Smer-SD). Podľa neho sa majú spresniť zákonné ustanovenia upravujúce predčasné ukončenie zmluvy o energetickej efektívnosti pre verejný sektor a s tým súvisiaci nárok na kompenzáciu pre poskytovateľa garantovanej energetickej služby.

Poslanci prerokovali aj návrh štátneho rozpočtu na rok 2019 a návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021. Zaoberali sa tiež rozpočtom rezortu dopravy, hospodárstva, ale napríklad aj rozpočtom Úradu jadrového dozoru, Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Protimonopolného úradu SR či Úradu pre verejné obstarávanie.