Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vydavateľ turistických máp CBS bude na výrobu využívať zelenú energiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Na budovách vydavateľstva CBS pribudlo 63 fotovoltaických panelov.

Kynceľová 19. decembra (TASR) – Vydavateľstvo CBS, ktoré v Kynceľovej v okrese Banská Bystrica vydáva maľované mapy, turistické mapy bývalého Vojenského kartografického ústavu (VKÚ) či letecké knihy, bude pri svojej prevádzke využívať takmer výlučne slnečnú energiu. TASR o tom informovala mediálna manažérka vydavateľstva Andrea Farkašová.

Na budovách vydavateľstva CBS pribudlo 63 fotovoltaických panelov, ktoré výrobou elektriny zo slnečnej energie dokážu pokryť takmer celú spotrebu výroby i administratívy. Motiváciou vydavateľstva je znižovať svoju uhlíkovú stopu a prispieť k zelenému hospodárstvu.

"Naše dve fotovoltaické elektrárne vytvárajú počas slnečných hodín aj nadbytok elektriny, ten sa posiela do siete a ukladá do požičovne elektriny, čo je akási virtuálna batéria. Odtiaľ si svoje vyrobené kilowatty čerpáme napríklad v noci, keď slnko nesvieti, ale elektrinu treba," vysvetlil riaditeľ vydavateľstva Milan Paprčka.

Každý zo 63 fotovoltaických panelov umiestnených na budovy CBS dokáže za ideálnych podmienok produkovať 0,4 kilowatthodiny (kW/H) energie. Spoločne sú tak schopné poháňať napríklad 30 výkonných grafických počítačov, alebo naplno vykurovať 12 miestností.