Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Výdavky a príjmy domácností v USA v marci vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov osobný príjem v USA sa v marci zvýšil medzimesačne o 0,3 %, rovnako ako vo februári.

Washington 28. apríla (TASR) - Príjmy domácností v USA v marci vzrástli o niečo viac, ako odhadovali ekonómovia. Aj spotrebiteľské výdavky stúpli, no len mierne, a rast kľúčového ukazovateľa inflácie sa spomalil. Oznámilo to v piatok americké ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Podľa najnovších údajov osobný príjem v USA sa v marci zvýšil medzimesačne o 0,3 %, rovnako ako vo februári. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo jeho rastu mierne spomalí na 0,2 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že výdavky domácností, ktoré predstavujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA, v marci stúpli len o 0,1 %. Aj vo februári sa po revízii zvýšili o 0,1 %. Ekonómovia však očakávali, že osobné výdavky klesnú v marci o 0,1 % po pôvodnom náraste o 0,2 % vo februári pred revíziou.

Slabý rast výdavkov možno pripísať stále vysokej miere inflácie a vyšším nákladom na pôžičky, ktoré zaťažujú peňaženky domácností.

Ďalšia správa ministerstva ukázala, že kľúčový ukazovateľ inflácie, ktorý preferuje Federálny rezervný systém (Fed), v marci klesol.

Konkrétne ročný index cien výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) sa v marci znížil na 4,2 % z revidovaných 5,1 % vo februári, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na 4,6 % z pôvodných 5 % v predchádzajúcom mesiaci.

A tempo rastu jadrového indexu PCE bez započítania nestálych cien potravín a energií sa minulý mesiac spomalilo na 4,6 % z revidovaných 4,7 % vo februári.

V medzimesačnom porovnaní sa PCE v marci zvýšil o 0,1 %.

Spomalenie rastu PCE je dobrá správa pre americkú centrálnu banku, ktorá bude na budúci týždeň zvažovať, o koľko zvýši úrokové sadzby, aby zabrzdila infláciu.