Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Výdavky francúzskych domácností dosiahli v novembri 5-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výdavky francúzskych domácností vzrástli v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,7 % po tom, ako v októbri zaznamenali pokles o 0,9 %.

Paríž 13. januára (TASR) - Po októbrovom výraznom poklese, najprudšom od konca roka 2022, sa výdavky francúzskych domácností vrátili v novembri k rastu, pričom jeho tempo dosiahlo 5-mesačné maximum. Situácia bola zároveň podstatne lepšia, než očakávali ekonómovia, ktorí predpokladali ďalší pokles. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Výdavky francúzskych domácností vzrástli v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,7 % po tom, ako v októbri zaznamenali pokles o 0,9 %. Októbrový vývoj predstavoval najvýraznejší pokles výdavkov domácností od decembra 2022, v ktorom klesli o 2,3 %. Novembrový vývoj zasa predstavoval najvyššie výdavky od júna minulého roka, v ktorom sa zvýšili o 0,9 %.

Údaje za mesiac november okrem toho výrazne prekonali očakávania ekonómov. Tí predpokladali, že výdavky budú v poklese pokračovať, aj keď iba v minimálnej miere. Očakávali, že medzimesačne klesnú o 0,1 %.

Novembrové výsledky ovplyvnilo viacero kategórií. Zrýchlil sa rast výdavkov za spotrebný tovar. V októbri sa zvýšili o 0,4 %, v novembri rast dosiahol 1 %. Zároveň sa o 1,4 % zvýšila spotreba energií, ktorá mesiac predtým klesla o 3 %. Spotreba potravín vykázala nulový rast, aj to však znamená čiastočné zlepšenie, keď v októbri medzimesačne klesla.