Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Viete, ako si naplánovať výdavky na dovolenku?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnohí dovolenkári sa spoliehajú, že hotovosť vyriešia až priamo v mieste dovolenky.

Bratislava 13. júla (TASR) - Dovolenkári často riešia dilemu, či si vziať so sebou vyššiu hotovosť alebo je bezpečnejšia platobná karta. No mnohí z nich sa spoliehajú, že hotovosť vyriešia až priamo v mieste dovolenky.

Podľa Rudolfa Oršulu, odborníka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK, je dobré vziať si vždy menšiu hotovosť na nevyhnutné výdavky a tú doplniť prostriedkami na debetnej aj kreditnej karte. Ideálna je kombinácia VISA a MasterCard. Debetná karta sa využije na výber z bankomatu a kreditná karta zase na platby u obchodníka. Tak sa dá vyhnúť vysokým poplatkom.

Minuté prostriedky z kreditnej karty treba vrátiť ešte v bezúročnom období, ktoré je vo väčšine bánk nastavené na 45 dní. Vhodné je však, podľa Oršulu, ešte pred cestou dôkladne si naštudovať podmienky používania kariet v zahraničí a overiť si platnosť jednotlivých kariet.

Najviac peňazí sa podľa neho minie na vreckovom, preto si treba ešte pred cestou stanoviť jasný rozpočet, koľko chce dovolenkár celkovo utratiť a rozpočítať uvedenú sumu na počet dní.

"Ak plánujeme minúť maximálne 500 eur a dovolenka má mať 10 dní, rozpočet na deň je 50 eur. Ak v jeden deň miniem len 30 eur, zvyšných 20 eur dávam do dovolenkovej rezervy. Cieľom je neprekročiť stanovený rozpočet," vysvetľuje odborník.