Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výdavky na záchranu bánk v Španielsku budú nižšie, ako ich likvidácia

Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva hospodárstva vláda vlani a tento rok získa vďaka konsolidácii systému na úrokoch úsporu výdavkov 14 miliárd eur.

Madrid 26. júla (TASR) - Španielska vláda odôvodňuje oprávnenosť vysokých nákladov na ozdravovanie úverových ústavov krajiny úsporami, ktoré jej vznikli nižšími úrokmi štátnych dlhopisov. DPA informuje, že stabilizácia španielskeho bankového a finančného systému údajne viedla k tomu, že španielske dlhopisy obnovili dôveru na kapitálovom trhu, čo viedlo k zníženiu rizikovej prirážky na ne. DPA sa odvoláva na dnešnú správu španielskej štátnej tlačovej agentúry EFE.

Podľa ministerstva hospodárstva vláda vlani a tento rok získa vďaka konsolidácii systému na úrokoch úsporu výdavkov 14 miliárd eur.

Španielsko bude mať výdavky na úroky s priemernou šesťročnou splatnosťou celkovo o 66 miliárd eur nižšie, ale na záchranu bánk v rokoch 2009 až 2013 vynaložilo 61,5 miliardy eur z daní obyvateľstva. Zo sumy sa však viac ako polovica do štátneho rozpočtu nikdy nevráti.

Vláda upozornila na to, že jej úsilie o sanovanie bánk nevytváralo prospech bankám a akcionárom ústavov, ale išlo jej o záujmy investorov. Záchrana ústavu Catalunya Bank stála štát 12 miliárd eur; jej likvidácia by priniesla škody okolo 18 miliárd eur.