Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Výdavky spotrebiteľov v Japonsku klesli najprudšie za takmer tri roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výdavky japonských domácností klesli v januári medziročne o 6,3 %.

Tokio 8. marca (TASR) - Výdavky japonských spotrebiteľov klesli na začiatku roka najprudšie za takmer tri roky. Vláda však nepovažuje tieto údaje za nástup celkového trendu a tvrdí, že za prudkým poklesom výdavkov sú jednorazové faktory. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje japonského ministerstva vnútorných záležitostí.

Výdavky japonských domácností klesli v januári medziročne o 6,3 %. Klesli tak už 11. mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie od februára 2021. Pokles bol okrem toho podstatne prudší, než sa čakalo, keďže trhy predpokladali, že výdavky domácností klesnú v priemere o 4,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa výdavky domácností znížili v januári o 2,1 %, zatiaľ čo v decembri sa o 0,4 % zvýšili. Podľa vlády sú však za nimi jednorazové faktory, pričom kľúčové výdavky na potraviny či na cestovanie sa pod tento vývoj nepodpísali. Klesli výdavky Japoncov na nákup áut, najmä však pre odstávky závodov, a znížili sa výdavky na energie, čo je zasa dôsledok teplejšieho počasia.