Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Výdavky talianskych domácností prekonajú predpandemickú úroveň

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spotreba sa opiera najmä o cestovný ruch s podielom 23,6 % na celkových výdavkoch talianskych domácností, uviedol prezident združenia Confcommercio Carlo Sangalli.

Rím 22. augusta (TASR) - Spotreba talianskych domácností sa už dostala na bežnú úroveň a za celý rok 2023 bude pravdepodobne vyššia, ako pred pandémiou nového koronavírusu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje združenia talianskeho maloobchodu Confcommercio.

Združenie odhaduje, že priemerná talianska domácnosť počas tohto roka spotrebuje 21.083 eur, zatiaľ čo v predpandemickom roku 2019 to bolo 20.814 eur. Spotreba sa opiera najmä o cestovný ruch s podielom 23,6 % na celkových výdavkoch talianskych domácností, uviedol prezident združenia Confcommercio Carlo Sangalli. Ekonomika ale spomaľuje a niektoré kľúčové úlohy stále nie sú vyriešené, upozornil. Konkrétne podľa neho chýba plán hospodárskeho rozvoja juhu krajiny, dôsledná realizácia reforiem a investícií predpokladaných v Národnom pláne obnovy a odolnosti (NRRP), ako aj hĺbková fiškálna reforma.

Talianska ekonomika sa v roku 2024 síce priblíži, ale ešte nedosiahne úroveň predkrízového maxima z roku 2007, uzavrel Sangalli.