Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Výdavky v stavebníctve USA pokračovali v raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Ministerstvo uviedlo, že výdavky v stavebnom sektore vzrástli v septembri o 0,4 % na ročnú mieru 1,997 bilióna USD (1,87 bilióna eur).

Washington 3. novembra (TASR) - Výdavky v americkom stavebnom sektore pokračovali v septembri v raste, tempo rastu však bolo podstatne slabšie než v predchádzajúcom mesiaci. Na druhej strane, vývoj v oblasti výdavkov v tomto sektore bol v súlade s očakávaniami. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo uviedlo, že výdavky v stavebnom sektore vzrástli v septembri o 0,4 % na ročnú mieru 1,997 bilióna USD (1,87 bilióna eur). Na porovnanie, v auguste sa tempo rastu výdavkov v stavebníctve zvýšilo po revízii smerom nahor o 1 %. Septembrový vývoj výdavkov bol v súlade s očakávaniami analytikov, ktorí však vychádzali z pôvodných údajov za august poukazujúcich na rast výdavkov o 0,5 %.

Celkový objem výdavkov v stavebníctve ovplyvnili v rovnakom rozsahu súkromný aj verejný sektor. V obidvoch prípadoch vzrástli o 0,4 %. V prípade súkromného sektora výraznejšie rástli výdavky v oblasti bytovej výstavby, v rámci ktorej sa zvýšili o 0,6 %. V menšom rozsahu vzrástli výdavky v oblasti nebytovej výstavby, a to o 0,1 %.

Čo sa týka verejného sektora, nahor ich potiahli výdavky na výstavbu škôl. Tie vzrástli o 1,9 %. Naopak, výdavky na výstavbu diaľnic klesli, konkrétne o 0,2 %.

(1 EUR = 1,0702 USD)