Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Výdavky v stavebnom sektore v USA vzrástli menej, ako sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V medziročnom porovnaní vzrástli stavebné výdavky v USA v novembri o 11,3 %.

Washington 2. januára (TASR) - Výdavky v americkom stavebnom sektore v novembri 2023 vzrástli o niečo menej, ako sa očakávalo. Prispel k tomu pokles výdavkov na verejné projekty. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obchodu, ktoré zároveň revidovalo smerom nahor údaje za október. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že výdavky v stavebnom sektore sa v novembri 2023 zvýšili medzimesačne o 0,4 % na ročnú mieru 2,05 bilióna USD (1,87 bilióna eur) po tom, ako v októbri vzrástli o 1,2 % na revidovanú ročnú mieru 2,043 bilióna USD.

Ekonómovia pritom očakávali nárast stavebných výdavkov v novembri o 0,5 % po ich pôvodnom októbrovom zvýšení o 0,6 %.

V správe sa ďalej uvádza, že výdavky na súkromnú výstavbu stúpli v sledovanom období o 0,7 % na ročnú mieru 1,595 bilióna USD, pričom výdavky na bytovú výstavbu vyskočili o 1,1 % na 896,8 miliardy USD a výdavky na nebytovú výstavbu vzrástli len mierne o 0,2 % na 698,2 miliardy USD. A zároveň výdavky na verejnú výstavbu klesli o 0,7 % na ročnú mieru 455,1 miliardy USD.

V medziročnom porovnaní vzrástli stavebné výdavky v USA v novembri o 11,3 %.

Napriek tomu, že tempo rastu novembrových výdavkov zaostalo za očakávaniami, ich zvýšenie je ďalším z množstva údajov, ktoré signalizujú, že americké hospodárstvo opäť nabralo dynamiku, aj keď sa na začiatku 4. štvrťroka zdalo, že sa zakolísalo.

(1 EUR = 1,0956 USD)