Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Výhľad nórskych firiem sa zlepšil po zmiernení blokád

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podnikatelia očakávajú výrazný rast produkcie, keďže opatrenia na zastavenie pandémie sa zmierňujú.

Oslo 8. júna (TASR) - Rast aktivity nórskeho podnikateľského sektora sa v uplynulých troch mesiacoch zrýchlil. A výhľad na ďalší polrok sa zlepšil vďaka postupnému rušeniu obmedzení na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Ukázal to v utorok prieskum nórskej centrálnej banky.

Podľa Norges Bank podnikatelia očakávajú výrazný rast produkcie, keďže opatrenia na zastavenie pandémie sa zmierňujú. Banka predpovedá tiež zrýchlenie výstavby infraštruktúry a ďalších verejných projektov počas leta.

Prieskum sa uskutočnil od 26. apríla do 11. mája a je kľúčový pri rozhodovaní o menovej politike Norges Bank na zasadaní 17. júna.

Centrálna banka uviedla, že plánuje zvýšiť úrokové sadzby v 3. alebo vo 4. štvrťroku 2021, zároveň však zdôraznila, že jej plán bude závisieť od jasných známok normalizácie ekonomických podmienok po pandémii.

Nórsko podľa pondelkovej (7. 6.) správy inštitútu verejného zdravia úplne alebo čiastočne zaočkovalo proti ochoreniu COVID-19 41,8 % dospelých. Celkovo 27,6 % osôb vo veku 18 rokov a starších dostalo dve dávky vakcíny, zatiaľ čo ďalších 14,2 % dostalo jednu dávku.