Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vyhlásenie Komory geodetov a kartografov

Foto: KGK

Vyhlásenie Komory geodetov a kartografov (KGK) k návrhom katastrálneho zákona, zákona o geodézii a kartografii a novele zákona o komore geodetov a kartografov.

Bratislava 22. apríla (OTS) - Úrad geodézie, kartografie a katastra SR (ÚGKK SR) predložil na medzirezortné pripomienkové konanie návrhy zákona o katastri nehnuteľností, zákona o geodézii a kartografii a návrh novely zákona o komore geodetov a kartografov.

KGK vyjadruje presvedčenie, že uvedené dokumenty sú pripravené nekvalitne a zmätočne a preto neprinesú obsahové ani formálne zlepšenie v službe odbornej ani laickej verejnosti. Navyše hrubým a nelogickým spôsobom rozdeľujú profesijný aj vedný odbor geodézie a kartografie do rôznych zákonov, čím vnášajú neistotu, nejednoznačnosť a dvojkoľajnosť vo vykonávaní tohto odvetvia služieb, legislatívny chaos a pre verejnosť neprijateľný zmätok. Týmto nepriamo ohrozujú aj systém výučby geodézie a kartografie na univerzitách.

K uvedeným výhradám sa pripája aj akademická obec odboru Geodézia a kartografia a Zamestnávateľský zväz geodézie a kartografie (ZZGK), člen Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, ktorý upozorňuje na fakt, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní bolo spolu vznesených 1127 námietok, z toho 530 zásadných. To jednoznačne vypovedá o kvalite predkladaných návrhov. ZZGK je presvedčený, že návrhy zákonov idú aj proti vlastným materiálom, ktoré úrad prijal ako svoje rozvojové programy do budúcnosti, napr. faktickým zrušením používania spresnenej realizácie súradnicového systému.

Návrhy zákonov nezlepšujú technickú kvalitu štátneho mapového diela ani právnu istotu v evidovaní vlastníckych práv. Naopak, konzervujú starý stav vyplývajúci z historických máp, ktorých presnosť absolútne nezodpovedá požiadavkám a možnostiam súčasnosti. Navyše zmenou rokmi zavedených definícií základných pojmov v geodézii a kartografii a umelým odčlenením katastra z tohto vedného odboru ohrozujú vykonanie zmysluplnej obnovy katastrálneho operátu novým mapovaním. Návrh zákona o katastri nehnuteľností implikuje vynútené navýšenie rozsahu geodetických prác pre občanov a organizácie nad rámec ich objednávok, čím sleduje skrytú aktualizáciu štátneho mapového diela na náklady verejnosti.

Návrhy zákonov nie sú v súlade s programovým vyhlásením vlády, ktoré neobsahuje zmenu postavenia profesijných a stavovských organizácií, znižovanie ich kompetencií a ich prenos späť na štát. Navrhované zmeny prevzatím doterajších kompetencií a činností KGK nevyhnutne zvyšujú nároky na štátny rozpočet v čase, keď sa vláda snaží znižovať výdavky z verejných zdrojov.

Možnosť uplatnenia týchto návrhov v praxi vyvoláva obavy zo zhoršenia služieb verejnosti, zhoršenia podnikateľského prostredia, zneprehľadnenia a oslabenia postavenia autorizovaných geodetov a kartografov ako garantov kvality a faktického zrušenia samoregulácie povolania pre geodetov a kartografov pracujúcich v súkromnej sfére v oblasti katastra nehnuteľností, ktorá bezproblémovo funguje bez nárokov na štátny rozpočet už osemnásť rokov.

KGK, ako disponent širokého odborného potenciálu podloženého každodennou praxou, nemala žiadnu možnosť participovať na príprave týchto návrhov, pričom jej opakované ponuky na spoluprácu v záujme prípravy kvalitných zákonov boli zo strany ÚGKK SR odmietnuté.

KGK týmto vyhlásením apeluje na všetkých, ktorí môžu v legislatívnom procese danú vec ovplyvniť, aby takto pripravené návrhy zákonov nepodporili.