Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Vyhliadky ekonomiky v eurozóne zostávajú slabé

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rast v eurozóne by sa mal mierne oživiť až na začiatku budúceho roka.

Berlín 6. októbra (TASR) - Rastové vyhliadky eurozóny zostávajú slabé, tvrdí prestížny mníchovský ekonomický inštitút Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ifo spoločne s francúzskym štatistickým úradom INSEE a talianskym štatistickým úradom ISTAT očakávajú, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v 3. rovnako ako aj v 4. kvartáli 2014 zvýši len o 0,2 %. Negatívny vplyv na európsku ekonomiku majú ukrajinská kríza a "ďalšie geopolitické neistoty".

Rast v eurozóne by sa mal mierne oživiť až na začiatku budúceho roka. V 1. štvrťroku 2015 sa počíta s nárastom HDP o 0,3 %. Dôvodom zotavenia bude predovšetkým postupný nárast domáceho dopytu. Súkromné investície by sa mohli oživiť vďaka zvýšeniu produkcie rovnako ako vďaka nárastu investícií do rozšírenia zariadenia a strojových parkov firiem.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne bude v najbližších dvoch kvartáloch nízke a zostane hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %.

Medziročné tempo spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri padlo na 5-ročné minimum 0,3 %. ECB z dôvodu enormne nízkej inflácie uvoľnila svoju menovú politiku. Kľúčový úrok je na historickom minime 0,05 % a v októbri spúšťa program nákupu cenných papierov. ECB sa nechala počuť, že je v boji proti riziku deflácie ochotná prijať ďalšie nekonvenčné opatrenia, ako je napríklad program nákupu štátnych dlhopisov.