Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vyhliadky nemeckej ekonomiky na 2. kvartál sú utlmené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecká ekonomika vzrástla za prvé tri mesiace tohto roka o 0,4 % potom, ako sa v závere minulého roka len tesne vyhla recesii.

Berlín 13. júna (TASR) - Vyhliadky nemeckej ekonomiky na 2. kvartál tohto roka sú utlmené. Dôvodom je protivietor vyvolaný obchodnými spormi vo svete, ktorý negatívne vplýva na export orientované priemyselné odvetvia krajiny. Uviedlo to vo štvrtok nemecké ministerstvo hospodárstva.

V Nemecku rastú obavy, že tempo rastu ekonomiky sa oproti 1. štvrťroku spomalí, prípadne úplne zastaví. Nemecká ekonomika vzrástla za prvé tri mesiace tohto roka o 0,4 % potom, ako sa v závere minulého roka len tesne vyhla recesii.

"Po výraznom raste hrubého domáceho produktu (HDP) v 1. štvrťroku sú vyhliadky rastu na 2. kvartál utlmené," uviedlo ministerstvo hospodárstva v mesačnej správe. Na druhej strane, čo sa týka neskoršieho obdobia roka, je odhad ministerstva optimistickejší. "Po utlmenom vývoji v 2. štvrťroku očakávame pozitívnejšie vplyvy, najmä v dôsledku zlepšenia externého prostredia," dodalo ministerstvo.

Nemecká ekonomika patrí medzi najväčšie obete obchodných sporov USA s Čínou aj Európskou úniou. To sa odráža na priemyselnej produkcii a exporte. V obidvoch prípadoch zaznamenalo Nemecko v apríli výrazný pokles.