Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Farmári v celej EÚ majú mať rovnakú výšku priamych platieb

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR / Dano Veselský

Ministri poľnohospodárstva krajín V4 a Litvy rokovali s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka P. Hoganom o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Bratislava/Rzesów-Jasionka 11. marca (TASR) – Ministri poľnohospodárstva krajín V4 a Litvy dnes rokovali spoločne s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Philom Hoganom o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) Európskej únie po roku 2020.

"Nová Spoločná poľnohospodárska politika by mala byť evolúciou, nie revolúciou. Slovensko bude presadzovať dorovnanie výšky priamych platieb na rovnakú úroveň pre všetkých farmárov v EÚ. Taktiež budeme trvať na zachovaní dvoch pilierov SPP," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Aktuálna SPP je platná do roku 2020. V súčasnosti už pritom členské štáty rokujú o podobe novej SPP na roky 2021 – 2028.

Ministri krajín V4 a Litvy dnes na neformálnom stretnutí V4 a Litvy diskutovali o viacerých oblastiach budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP). Šéfovia agrorezortov sa zhodli na potrebe spoločného postupu krajín V4 v spolupráci s pobaltskými krajinami. Zároveň podporili slovenskú ministerku v jej požiadavke o zjednotenie výšky priamych platieb pre všetkých poľnohospodárov v EÚ. Nevyhnutné je podľa nich tiež zníženie administratívneho zaťaženia na farmárov. Potvrdil to aj komisár P. Hogan, s tým, že naďalej bude intenzívne pokračovať na zjednodušovaní SPP, ale bude na to potrebovať podporu členských štátov.

TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV Vladimír Machalík.