Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Po výkyvoch uzatvorili čínske akciové trhy obchodovanie rastom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prudké otrasy spôsobili, že za prvý týždeň roka 2016 stratili čínske akciové trhy na hodnote zhruba 10 %.

Peking 8. januára (TASR) - Čínske akciové trhy dnes spočiatku pokračovali v prudkých výkyvoch, no po ďalšom poklese počas dňa sa k záveru dostali do pozitívneho teritória a obchodovanie ukončili rastom o 2 %. Trhy podporilo najmä štvrtkové (7.1.) rozhodnutie burzového regulačného úradu pozastaviť platnosť mechanizmu, ktorý v prípade prudkého poklesu hodnoty akcií obchodovanie zastaví. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mechanizmus začal platiť len od začiatku tohto roka, pričom jeho cieľom bolo stabilizovať trhy. V prípade, že kľúčový index CSI 300 klesne oproti záverečnej hodnote z predchádzajúceho dňa o 5 %, obchodovanie sa na 15 minút preruší a v prípade poklesu o 7 % sa v danom dni obchodovanie ukončí. Za sedem dní sa systém aktivizoval už dvakrát a štvrtkový pokles CSI 300 o 7 % viedol k zastaveniu obchodovania necelých 30 minút po jeho začatí.

Podľa niektorých ekonómov mechanizmus známy aj ako "circuit breaker" výkyvy na trhoch môže v skutočnosti zvyšovať, nakoľko stanovený rozsah poklesu CSI 300, pri ktorom sa systém aktivizuje, je pre čínsky trh príliš nízky. Čínska komisia pre trhy s cennými papiermi preto vo štvrtok oznámila, že platnosť mechanizmu pozastavuje.

To sa odrazilo na upokojení trhov. Index CSI 300, ktorý zahrňuje najväčšie spoločnosti registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, vzrástol na záver obchodovania o 2 % na 3361,56 bodu. Aj kľúčový index šanghajskej burzy Shanghai Composite zaznamenal rast o 2 % na 3186,41 bodu.

Prudké otrasy v tomto týždni však spôsobili, že za prvý týždeň roka 2016 stratili čínske akciové trhy na hodnote zhruba 10 %. To je najhorší výsledok za jeden týždeň od prepadu čínskych búrz v lete minulého roka.

Strach z vývoja ekonomiky Číny môže negatívne ovplyvniť ceny komodít

Prepad čínskych akcií v posledných dňoch i oslabovanie tamojšej meny jüan sa podpísalo pod zvýšenie neistoty investorov na svetových finančných trhoch. Zhodujú sa na tom viacerí analytici. Podľa nich je vývoj v Číne neistý a mohol by mať vplyv na cenu ropy aj priemyselných kovov.

"Negatívny sentiment, ktorý vychádza z Číny, sa presúva na globálne trhy. Môže za to fakt, že podobne ako v Číne, aj v Európe či USA sa investori obávajú spomaľovania ekonomického rastu Číny. Začiatkom roka tieto obavy znovu naštartovali horšie ako očakávané čísla z čínskeho výrobného sektora,"
skonštatoval analytik J&T Banky Rudolf Vrábel s tým, že trend spomaľovania čínskej ekonomiky možno pozorovať už dlhodobejšie, no trhy si ho začali všímať vo veľkej miere až od leta minulého roka.

Vývoj v Číne má podľa analytikov obrovský vplyv na globálne trhy. "Samotný prepad akcií o niečo zhoršuje predstavy o sile čínskeho spotrebiteľského dopytu, ale ide len o jeden zo zdrojov obáv," doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podľa jeho slov druhou obavou je oslabovanie čínskej meny jüan. "Signalizuje to odlev kapitálu a naznačuje, že čínska ekonomika zrejme potrebuje, aby jej centrálna banka poskytla barličku v podobe slabšej meny," podotkol Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová upozornila, že Čína v pozadí prepadu čínskych trhov dovolila zatiaľ najväčšie oslabenie svojej meny voči doláru za posledných päť mesiacov. Na to podľa jej slov zareagovali vo štvrtok (7.1.) čínske akcie 7,3-% prepadom, opäť došlo k prerušeniu obchodovania a vznikli obavy, že Čína vyhlasuje menovú vojnu, čo je podľa Šichtařovej "známe permanentné umelé oslabovanie domácej meny v snahe podporiť podhodnoteným kurzom domácich exportérov na úkor konkurencie. "K vyvolaniu menovej vojny sa krajina obyčajne uchyľuje iba vtedy, ak je v úzkych. Inými slovami je tu obava, že čínsky hospodársky rast je na tom ešte horšie, než Čína v oficiálnych číslach priznáva," myslí si Šichtařová.

Podľa analytikov tak obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky môžu mať negatívny vplyv na ceny komodít. "Čína je kľúčovým dovozcom komodít, takže strach z jej spomalenia sa prenáša do poklesu ich cien. Negatívny vplyv ďalej smeruje k akciám ťažiarov, ropných spoločností, alebo komoditným menám. Zároveň je Čína zásadným trhom i pre globálny rast, takže ani akcie inde v Ázii, Európe, či USA nezostávajú v prípade strachu z pomalšej ekonomiky ušetrené," vysvetľuje Vlk.

Analytici sú zároveň presvedčení, že ďalší vývoj v krajine je neistý. Dnešné obchodovanie uzatvorili čínske akcie po prudkých výkyvoch v posledných dňoch 2-% rastom. "Veľkosť kolísavosti na trhoch bude predovšetkým závisieť, ako sa k situácii postavia čínske autority. Priestor pre ďalšie monetárne i fiškálne stimuly stále je," podotkol Vrábel.

Podľa Vlka na čínsku ekonomiku číha niekoľko hrozieb. "Počas roka ešte správy z tejto krajiny dokážu trhy niekoľkokrát potrápiť," predpokladá. Aj podľa Šichtařovej všetko, čo Čína svojím konaním od začiatku tohto roka dokázala, bolo výrazné zvýšenie kolísavosti svetových finančných trhov. "Problémy Číny, jüanu a čínskych akcií ešte zďaleka nie sú na konci. Tento rok bude pre akciové trhy globálne dosť nešťastným rokom. To isté platí i pre ceny energií a komodít, krátkodobo to dokonca môže platiť i pre zlato," dodala Šichtařová.