Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vymedzenie zodpovedností ministerstiev by malo byť opäť aktualizované

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ide o 369 nariadení EÚ a 106 rozhodnutí EÚ publikovaných v Úradnom vestníku EÚ v priebehu druhej polovice minulého roka.

Bratislava 18. januára (TASR) - Pre implementáciu nariadení a rozhodnutí EÚ je potrebné vymedzenie zodpovedností ministerstiev, ostatných ústredných orgánov štátnej správy a niektorých orgánov verejnej moci. Ide tak o ďalšiu aktualizáciu pôvodného určenia zodpovedností. Vyplýva to z návrhu vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorý vo štvrtok schválila vláda.

"Všetky nariadenia a rozhodnutia EÚ uvedené v materiáli musia byť zanalyzované a musí byť vyhodnotená potreba prijatia príslušných legislatívnych opatrení na vnútroštátnej úrovni alebo iných opatrení, aby sa zabezpečila ich náležitá implementácia. Výsledkom takéhoto preskúmania bude oznámenie týchto opatrení na vnútroštátnej úrovni a následne aj zabezpečenie ich realizácie," vyplýva z vlastného materiálu.

Ide o 369 nariadení EÚ a 106 rozhodnutí EÚ publikovaných v Úradnom vestníku EÚ v priebehu druhej polovice minulého roka.

Nariadenia EÚ aj rozhodnutia EÚ sú podľa materiálu priamo aplikovateľné. V niektorých prípadoch je však potrebné na zabezpečenie ich riadnej aplikácie prijať vo vnútroštátnej legislatíve implementačné opatrenia.

"Nevyhnutnosť predloženia materiálu spočíva v odlišnom charaktere právne záväzných aktov EÚ v porovnaní s prameňmi vnútroštátneho práva SR. Predovšetkým ich prierezový charakter, ktorý nekopíruje štruktúru ústrednej štátnej správy v SR, by mohol spôsobovať kompetenčné spory, či už negatívne alebo pozitívne," uviedol predkladateľ v materiáli.