Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Výmena plynového kotla za kondenzačný môže byť náročná

Na snímke kotle – vykurovacia technika. Foto: TASR – Milan Kapusta

Inštalácia kondenzačného kotla si vyžaduje vhodnú úpravu komína na odvod spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie a pravdepodobne aj finančnú investíciu do regulácie vykurovacích telies.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Majitelia starých plynových kotlov by mali dať ich technický stav dôkladne preveriť a nenechávať ich prípadnú výmenu na zimu. Od vlaňajšieho septembra je totiž do štátov EÚ zakázaný dovoz tradičných kotlov na plyn s otvorenou spaľovacou komorou s odvodom spalín do komína. Inštalácia úsporných kotlov si pre možné úpravy celého vykurovacieho systému vyžiada pomerne značné finančné prostriedky a dostatočnú časovú rezervu, upozornil Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

Smernica, ktorá platí už od roku 2015, neprikazuje okamžitú výmenu starších kotlov za nové, vysokoúčinné. Nefunkčný kotol je však v súčasnosti možné nahradiť už len za také zariadenie, ktoré spĺňa požiadavky smerníc EÚ, napríklad za kondenzačný kotol. Inštalácia kondenzačného kotla si vyžaduje vhodnú úpravu komína na odvod spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie a pravdepodobne aj finančnú investíciu do regulácie vykurovacích telies tak, aby bolo zabezpečené dostatočné vychladenie vratnej vody do kotla.

"Ak vlastníci teda majú starší nekondenzačný kotol, mali by na jeho výmenu myslieť v predstihu a neodkladať ju na zimu, aby neboli počas zimy nemilo prekvapení. Náhrada takéhoto kotla bude totiž časovo, finančne aj technicky náročná," upozornil predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Tieto problémy nemusia riešiť obyvatelia pripojení k centrálnemu zásobovaniu teplom. Podľa Janiša sú systémy centrálneho zásobovania teplom na začiatok vykurovacej sezóny dobre pripravené, pretože revízie a údržby tepelných zariadení zrealizovali teplári pred jej začiatkom počas odstávok v letných mesiacoch.