Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Výmenu svetiel verejného osvetlenia v Beluši by mali ukončiť do Vianoc

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V obci zatiaľ vymenili viac ako 710 svetelných bodov, vymeniť musia ešte asi 300 svietidiel.

Beluša 24. novembra (TASR) - Výmenu svetiel verejného osvetlenia v obci Beluša v Púchovskom okrese by mali dokončiť ešte pred Vianocami. Výmena zdrojov svetla je súčasťou intenzívnych úsporných opatrení v najväčšej obci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Informovala o tom Petra Martišová zo sekretariátu starostu obce.

"Obec Beluša začala v tomto roku intenzívne šetriace opatrenia súvisiace s vysokým nárastom cien za energie. Jeden z najdôležitejších pilierov predstavuje výmena svetelnej infraštruktúry v hodnote 522.000 eur. Obec ju bude splácať v nasledujúcich desiatich rokoch formou financovania garantovanou energetickou službou," uviedla Martišová.

V obci zatiaľ vymenili viac ako 710 svetelných bodov, vymeniť musia ešte asi 300 svietidiel. Okrem inštalácie nových odstraňujú aj pôvodné svetlá, ktoré nechávajú ekologicky likvidovať. V najbližšom období plánujú začať aj s výmenou 15 rozvádzačov verejného osvetlenia.

Inteligentná SMART technológia výrazne šetrí energetické zdroje, znižuje intenzitu osvetlenia v nočných hodinách. Zmena nie je vzhľadom na kvalitu svetiel rozpoznateľná voľným okom. Svetlá sú navrhnuté v súlade s etickými a ekologickými princípmi a neprodukujú nadbytočný svetelný smog pri zachovaní bezpečnostných noriem.