Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov sa dostali najvyššie za 3 roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výnosy bezpečných dlhopisov v eurozóne v pondelok (14. 2.) prudko klesli po víkendovom varovaní, že Rusko môže v najbližších dňoch zaútočiť na Ukrajinu.

Berlín/Londýn 15. februára (TASR) - Výnosy štátnych dlhopisov v eurozóne vzrástli, pričom výnosy referenčných 10-ročných nemeckých dlhopisov sa dostali najvyššie za viac ako 3 roky. Dôvodom je upokojenie investorov po správach o potenciálnom znížení napätia na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Výnosy 10-ročných dlhopisov nemeckej vlády stúpli na sekundárnom trhu až o 4 bázické body na 0,311 %, čo bolo najviac od novembra 2018. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov sa dostali na 2 % prvýkrát od mája 2020, neskôr opäť mierne klesli a stagnovali na 1,97 %.

Výnosy bezpečných dlhopisov v eurozóne v pondelok (14. 2.) prudko klesli po víkendovom varovaní, že Rusko môže v najbližších dňoch zaútočiť na Ukrajinu.

Moskva v utorok ohlásila, že časť ruských jednotiek sa vracia na základne po ukončení cvičenia v blízkosti hranice s Ukrajinou. Trhy tiež pozitívne prijali vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý vyzval prezidenta Vladimira Putina na pokračovanie v diplomatických rokovaniach, čo považujú za signál potenciálneho uvoľnenia napätia medzi Ruskom a Západom.

"Správy, ktoré sa objavili za uplynulých približne 24 hodín, predovšetkým z ruskej strany, zdá sa, signalizujú istú deeskaláciu," uviedol stratég BNP Paribas Sam Lynton-Brown. Dodal však, že na ďalšie upokojenie trhy potrebujú viac jednoznačných informácií, ktoré by ukázali uvoľnenie napätia.