Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Výnosy 2-ročných amerických dlhopisov prvýkrát od 2007 prekonali 3,9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Analytici tvrdia, že Fed by mohol na svojom budúcotýždňovom zasadnutí zdvihnúť úrokové sadzby až o 100 bázických bodov, čo by bolo ich najprudšie zvýšenie za 40 rokov.

Washington 16. septembra (TASR) - Výnosy dlhopisov vlády USA v piatok ďalej rástli. Investori totiž počítajú s tým, že americká centrálna banka (Fed) bude v snahe o skrotenie inflácie pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Výnosy 2-ročných dlhopisov americkej vlády sa prvýkrát od roku 2007 dostali nad 3,9 %. O 12.20 h SELČ sa nachádzali s plusom 2 bázických bodov na 3,899 %.

Výnosy 2-ročných dlhopisov sú mimoriadne citlivé na menovopolitické rozhodnutia Fedu a sú vo všeobecnosti považované za indikátor toho, čo si investori myslia o vývoji menovej politiky v blízkej budúcnosti.

Výnosy 10-ročných dlhopisov po výraznom štvrtkovom (15. 9.) náraste stúpli o 1 bázický bod na 3,469 %. Výnosy 30-ročných a 5-ročných dlhopisov stagnovali, keď sa nachádzali na 3,476 %, respektíve na 3,6875 %.

Z ekonomiky USA prišli vo štvrtok prekvapivo dobré údaje, čo podporilo očakávania, že Fed bude naďalej agresívne zvyšovať úrokové sadzby. Správa amerického ministerstva práce ukázala, že nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň znížili piaty týždeň po sebe. Maloobchodné tržby v USA v auguste nečakane vzrástli o 0,3 % po poklese v júli.

Analytici tvrdia, že Fed by mohol na svojom budúcotýždňovom zasadnutí zdvihnúť úrokové sadzby až o 100 bázických bodov, čo by bolo ich najprudšie zvýšenie za 40 rokov.