Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výnosy zo štátnych dlhopisov eurozóny vzrástli o 3 až 4 bázické body

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom ich oživenia bol lepší ako očakávaný rast japonskej ekonomiky v 2. kvartáli 2017.

Frankfurt nad Mohanom 14. augusta (TASR) - Výnosy zo štátnych dlhopisov eurozóny dnes vzrástli o 3 až 4 bázické body po citeľnom poklese minulý týždeň. Dôvodom ich oživenia bol lepší ako očakávaný rast japonskej ekonomiky v 2. kvartáli 2017.

Japonská ekonomika totiž v 2. štvrťroku expandovala medziročne o 4 %. Výrazne tak prekonala odhady analytikov, ktorí počítali s jej rastom tesne nad hranicou 2 % a dosiahla najrýchlejšie tempo za viac ako dva roky. Pomohlo jej oživenie domáceho dopytu, a to ako výdavkov spotrebiteľov, tak firiem.

Tieto údaje ďalej ukázali, že dlho očakávaná "náprava" globálnej ekonomiky už prebieha, čo signalizuje, že centrálne banky by mohli začať s utlmovaním mimoriadnych stimulov, ktoré vytiahli na pomoc ekonomikám počas nedávnych kríz.

A hoci najnovšie štatistiky ukázali, že priemyselná produkcia v eurozóne v júni medzimesačne klesla prvýkrát za štyri mesiace, v medziročnom porovnaní si udržala stále solídne 2,6-% tempo rastu.

Výnos z 10-ročných nemeckých štátnych dlhopisov sa dnes zvýšil o 4 bázické body na 0,42 %. A keďže nemecké dlhopisy sú považované za referenčné pre celú eurozónu, ich vývoj signalizuje pohyb ostatných dlhopisov v regióne.

Japonské 10-ročné dlhopisy dnes pritom stagnujú, zatiaľ čo výnosy z amerických bondov takisto stúpli o 4 bázické body.

"Otázkou je, ako môže rast japonského hospodárstva ovplyvniť doposiaľ veľmi expanzívnu politiku centrálnych bánk," povedal stratég DZ Bank Daniel Lenz.

Obchodníci teraz vyčkávajú na zápisy zo zasadania americkej centrálnej banky Fed, Európskej centrálnej banky (ECB) a na prejav člena nemeckej Bundesbank Andreasa Dombreta. Dúfajú, že z nich vyčítajú budúci vývoj.

Práve špekulácie, že ECB bude nasledovať ďalšie veľké centrálne banky, čo sa týka zmierňovania stimulov, tlačili výnosy z európskych dlhopisov od začiatku roka smerom nahor.

Ale minulý týždeň výnosy eurobondov prudko klesli, keďže investori sa snažili ochrániť svoje peniaze a "zaparkovať" ich do bezpečia v eurozóne v reakcii na stupňovanie napätia medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Tieto obavy sa cez víkend zmiernili a investori sa tak mohli sústrediť na japonské údaje.