Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Výpadky produkcie vo Venezuele môžu spôsobiť problémy na ropnom trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia však má podľa agentúry dostatočné nástroje, aby vykryla ďalšie výpadky produkcie vo Venezuele.

Paríž 15. marca (TASR) - Výpadok elektriny v krízou zasiahnutej Venezuele môže spôsobiť vážne problémy na ropnom trhu, uviedla v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Saudská Arábia však má podľa agentúry dostatočné nástroje, aby vykryla ďalšie výpadky produkcie vo Venezuele.

Venezuela, ktorá má najväčšie dokázané ropné rezervy na svete, čelí hlbokej humanitárnej kríze, ktorá je najhoršou na západnej hemisfére v poslednom čase.

"Elektrická kríza vo Venezuele paralyzuje väčšinu krajiny," uviedla IEA. "Aj keď sú signály, že situácia sa zlepšuje, elektrická sieť v krajine je v takom stave, že si nemôžeme byť istí, či bude jej oprava trvalá." IEA upozornila, že počas uplynulého týždňa prišlo k vážnemu narušeniu operácií v ropnom priemysle krajiny a že pokračujúce rozsiahle straty produkcie môžu spôsobiť problémy na trhu.

Výpadok vodnej elektrárne Guri z minulého štvrtka (7. 3.) spôsobil prerušenie dodávok 'prúdu' vo väčšine krajiny. To tiež tvrdo zasiahlo export ropy z krajiny. Dodávky elektriny boli vo väčšine krajiny obnovené v utorok (12. 3.), ale ešte zostáva mnoho oblastí bez elektrickej energie.

Venezuela podľa IEA donedávna produkovala približne 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To zodpovedá objemu, o ktorý OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom priškrtili ťažbu. IEA dodala, že z dôvodu zníženia ťažby majú členské krajiny OPEC k dispozícii voľné produkčné kapacity vo výške okolo 2,8 milióna barelov denne, pričom dve tretiny z toho pripadajú na Saudskú Arábiu. "To znamená, že v prípade veľkého poklesu dodávok z Venezuely, sú teoreticky k dispozícii potenciálne nástroje, aby sa zabránilo vážnym výpadkom na ropnom trhu."