Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Výpredaj na Wall Street pokračoval aj na Štedrý deň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Wall street sa obáva, že politické turbulencie v USA môžu mať negatívny vplyv na ekonomiku.

New York 25. decembra (TASR) - Výpredaj na Wall Street pokračoval aj v pondelok (24. 12.). Americké akcie zaznamenali najhoršie štedrodenné obchodovanie v histórii. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average klesol pod hranicu 22.000 bodov.

Wall street sa obáva, že politické turbulencie v USA môžu mať negatívny vplyv na ekonomiku. Pokračujúca kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu menovej politiky centrálnej banky (Fed) alebo telefonáty ministra financií Stevena Mnuchina šéfom veľkých bánk, v ktorých zisťoval, či majú dostatok likvidity, neprispeli k upokojeniu nálady na trhu.

Dow Jones v pondelok v skrátenom obchodovaní stratil 653,17 bodu alebo 2,91 % a uzavrel na úrovni 21.792,60 bodu. Podľa expertov bolo obchodovanie na Štedrý deň netradične volatilné a zobchodovali sa na toto obdobie veľké objemy. Širší index S&P 500 klesol o 65,52 bodu alebo 2,71 % na 2351,10 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 140,08 bodu alebo 2,21 % na 6192,92 bodu.

Náladu negatívne ovplyvnilo tiež čiastočné uzavretie federálnych agentúr pre spor týkajúci sa financovania múru na hranici s Mexikom. Podľa Bieleho domu môže uzávierka trvať až do začiatku budúceho roka a trh sa obáva, že ešte viac zhorší konjunkturálne vyhliadky ekonomiky.

Spomedzi jednotlivých titulov prudko oslabila akcia Tesly, ktorá padla takmer o 8 %. Dôvodom bola správa o zlacnení elektromobilov Tesly v Číne. Šéf Elon Musk navyše prisľúbil zákazníkom odškodnenie, ak si nebudú môcť pre meškanie dodávok započítať daňové úľavy.