Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Británii vzrástla v októbri o vyše tri percentá

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pod zvýšenie produkcie sa podpísali najmä zahraničné trhy, na ktorých dopyt vzrástol o 5 %. Naopak, dopyt na domácom trhu o 2,9 % klesol.

Londýn 23. novembra (TASR) - Produkcia áut v Británii vzrástla minulý mesiac o vyše 3 %, k čomu prispel najmä dopyt zo zahraničia. Oznámilo to britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

V Británii sa v októbri vyrobilo 157.056 áut, čo medziročne predstavuje rast o 3,5 %. Pod zvýšenie produkcie sa podpísali najmä zahraničné trhy, na ktorých dopyt vzrástol o 5 %. Naopak, dopyt na domácom trhu o 2,9 % klesol.

Za 10 mesiacov tohto roka však produkcia áut v Británii klesla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 1,6 %. SMMT zároveň zhoršilo prognózu na celý tento rok.

Podľa združenia by produkcia za rok 2017 mala predstavovať 1,73 milióna vozidiel. Pôvodne očakávalo, že tohtoročná výroba dosiahne okolo 1,8 milióna áut. Ako uviedol šéf SMMT Mike Hawes, revízia smerom nadol je pre automobilový sektor veľmi nepriaznivá správa. V tejto súvislosti dodal, že na zvýšenie investícií potrebuje sektor stabilitu a jej súčasťou je aj jasná cestovná mapa pre brexit, teda odchod Británie z Európskej únie.