Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Česku za 10 mesiacov prekonala miliónovú hranicu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po excelentných prvých troch kvartáloch roka bol samotný október podľa hlavného ekonóma Komerčnej banky Jana Vejmělka v znamení spomalenia výroby motorových vozidiel.

Praha 21. novembra (TASR) - Výroba osobných áut v Česku prekonala za 10 mesiacov miliónovú hranicu, keď vzrástla o 5,6 % na 1,11 milióna vozidiel. Najväčší rast zaznamenala značka Škoda Auto. Oznámilo to dnes české Združenie automobilového priemyslu. Informoval o tom server iHNed.cz.

Po excelentných prvých troch kvartáloch roka bol samotný október podľa hlavného ekonóma Komerčnej banky Jana Vejmělka v znamení spomalenia výroby motorových vozidiel. "Ide o dôsledok nižšieho dopytu zo zahraničia. Naopak, domáci dopyt zostáva stabilný. Vzhľadom na priaznivú finančnú situáciu českých firiem aj domácností sa jedná o oporu, na ktorej môžu predajcovia motorových vozidiel ďalej stavať," uviedol.

Škoda zvýšila výrobu takmer o 9 % na 631.436 áut. Automobilka Hyundai Motor ju zvýšila zhruba o 2 % na 286.800 vozidiel a kolínska TPCA o 2 % na 191.688 áut.

Výroba autobusov klesla o 3 % na 3534 vozidiel. Naopak, jediný domáci výrobca nákladných áut Tatra zvýšil výrobu o 36 % na 984 vozidiel. Motocyklov značky Jawa sa vyrobilo 1171, čo znamená medziročný pokles o 22 %.

Za celý súčasný rok očakáva združenie rekordnú produkciu. Podľa Vejmělka takto úspešný český automobilový sektor ešte nebol. "Práve vďaka úspechom automobilového priemyslu zaznamenáme tento rok rast českej priemyselnej výroby ako celku. V ďalších priemyselných sektoroch situácia taká ružová nie je. Ak by sme celkové údaje o automobilový sektor očistili, priemyselná výroba by dokonca klesala," dodal Vejmělek.