Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

MH: Výroba elektriny z domáceho uhlia sa robí v hospodárskom záujme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Podpora výroby elektriny z domáceho uhlia je regulovaná Úradom pre reguláciu sieťových odvetví, tvrdí ministerstvo.

Bratislava 25. mája (TASR) - Výroba elektriny z domáceho uhlia sa podľa ministerstva hospodárstva na Slovensku zabezpečuje vo všeobecnom hospodárskom záujme. Tento zdroj elektriny nie je pritom podľa rezortu závislý na dovoze energetických surovín ani na klimatických podmienkach.

"Podpora výroby elektriny z domáceho uhlia je regulovaná Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a je zahrnutá cez tarifu systému v cene elektriny. Nie sú to prostriedky štátneho rozpočtu a nepovažuje sa to za štátnu pomoc," zdôraznil hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano v reakcii na dnešné vyjadrenia opozičnej SaS.

Liberáli totiž na dnešnej tlačovej konferencii kritizovali, že dotácie na ťažbu uhlia sú vysoké a neefektívne. Vyzvali tak ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby postupne ukončil dotácie na ťažbu hnedého uhlia do roku 2020 a aby vypracoval adresný kompenzačný mechanizmus na odškodnenie baníkov po vzore Českej republiky.

Podľa rezortu hospodárstva však je napríklad podpora fotovoltaickej energie ročne približne 200 miliónov eur pri výrobe asi 2 % spotreby elektriny Slovenska a pri uhlí je to 95 miliónov eur pri výrobe približne 6 % spotreby elektriny.

"Pokračovanie ťažby domáceho uhlia s následnou výrobou elektriny v Elektrárňach Nováky má aj pozitívny dosah na zamestnanosť regiónu hornej Nitry udržaním až 11.000 pracovných miest naviazaných na ťažbu uhlia a s tým súvisiacich vplyvov vrátane výberu priamych a nepriamych daní, odvodov do fondov, Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní na príjmovej strane a podobne," vymenoval Stano.

Rezort tak bude podľa neho posudzovať situáciu v súvislosti s ťažbou a využitím uhlia komplexne, pri zohľadnení všetkých kritérií, vrátane postupného prechodu na obnoviteľné zdroje energie vzhľadom na medzinárodné záväzky Slovenska.

Doplnil, že v súčasnosti podľa informácií rezortu skupina Hornonitrianskych baní zamestnáva 4150 zamestnancov, z toho 90, čiže asi 2 %, Rumunov. "Podotýkam, že ide prevažne o naturalizovaných Rumunov slovenskej národnosti s trvalým bydliskom v regióne," dodal Stano.